Paaltjeswoud is ‘slechtste samenwerking’

maandag 31 oktober 2016
timer 2 min

Het woud aan in- en uitcheckpaaltjes op stations met verschillende vervoerders is de slechtste samenwerking in het openbaar vervoer. En de samenloop van vervoerders Arriva en Breng tussen Arnhem en Doetinchem de beste samenwerking.

Dat kwam vrijdag uit een stemming onder de bijna honderd deelnemers aan het symposium ‘De reiziger eist samenwerking in het OV’. Deze bijeenkomst was georganiseerd door Metrocov, het reizigersplatform in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Vooral op grenzen tussen vervoergebieden (Nederland en buurlanden, hoofdrailnet en regionale spoorlijnen, ov-autoriteit en buurconcessies) ontstaan breuklijnen waar reizigers last van kunnen hebben. Denk aan extra overstappen, ingewikkelde handelingen en hogere tarieven. De vervoerders verzekeren dat zulk gebrek aan samenwerking geen onwil is, maar een gevolg van eerdere keuzes, financiële belangen en praktische bezwaren.

Voorschrijven
Gebrekkige samenwerking achteraf gladstrijken is meestal een onmogelijke opgave. Ov-autoriteiten die willen dat hun reizigers naadloos kunnen reizen, moeten al in hun bestek samenwerking tussen vervoerders voorschrijven. Zo hebben de provincie Gelderland en (voormalige) stadsregio Arnhem Nijmegen de vervoerders Arriva en Breng samen treinen laten bestellen voor hun samenloop op de regionale spoorlijn Arnhem–Doetinchem(–Winterswijk). Ook gebruiken beide vervoerders dezelfde in- en uitcheckpalen en kilometertarieven.

Reizigers ervaren verder minder problemen als vervoerders samen één loket vormen, zoals bij de reisadviezen van 9292, branchevereniging OVNL, klachten over de OV-chipkaart (reizigers maximaal één keer doorverwijzen) en de OV-servicewinkel van NS en regionale vervoerders. En als partijen er niet uitkomen, moeten zowel het Rijk als de veertien ov-autoriteiten niet schromen de regie te nemen en de kemphanen bij elkaar te zetten.

Valleilijn
Het ziet ernaar uit dat het woud aan abonnementen, paaltjes en tarieven de komende jaren gewoon blijft bestaan. Zo praat de ov-sector al meer dan vijf jaar over een proef met single check-in check-out op de Valleilijn (Amersfoort–Ede-Wageningen). Voor NS is zo’n proef een voorwaarde om verder te praten over het laten doorrijden van de Valleitreinen van Ede-Wageningen naar Arnhem.

Tweede Kamerlid Betty de Boer van de VVD zegde toe te zullen kijken naar het laten doorrijden van regionale treinen op het hoofdrailnet. Zo wil Arriva met de MerwedeLingelijn (Geldermalsen–Dordrecht) ook graag doorrijden naar Rotterdam. Overigens verwachten de vervoerders dat het paaltjeswoud pas verleden tijd kan worden als het nieuwe account based travel (achteraf betalen voor consumenten) landelijk is ingevoerd.

Voormalig President-directeur van NS, Jan Timmer, noemde in de Parlementaire Enquête Fyra 'privatisering van het Spoor als grootste blunder'. De Treinreizigers draaien nu op voor die neo-liberale versnippering en het vervolgens ook nog het doordrukken van de klunzige onrijpe OV-shitkaart.
Elke vergissing van reizigers wordt afgestraft met 'Smartegeld' dat in de TransLinke kassa van de treinbzazen verdwijnt en zich daar ophoopt tot jaarlijks tientallen gestolen miljoenen. Je kunt het Spoor dat in 100 jaar uit talloze lokale maatschappijtjes groeide tot één NS niet ongestraft weer versnipperen en dan denken dat je overal met één kaart probleemloos en rechtvaardig kunt betalen. Die chipkaart is onrijp en veel jaren te vroeg langs een ongeïnteresseerd óf slapend óf misschien zelfs omgekocht parlement gedrukt, met daardoor alleen oog voor de belangen van de treinbazen.
Let eens op met wat voor bedenksels NS nu telkens komt om de reizigers te paaien:
een 'uitcheck-alert', een fooi van een paar euro's voor je volgend reisje en wat zoal te verzinnen valt. Gemakshalve vergeet NS dat reizigers NIET in dienst zijn van het Spoor om heel hun reis verplichte kunstjes uit te halen op hun apparaten maar dat zijzelf 'DIENSTVERLENERS' zijn aan de reiziger. .

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs

3 okt 2023

Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…

Lees verder »

Ná de innovatieve pilots

2 mei 2023

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »