Rechter: onderzoek naar anonieme korting

woensdag 17 augustus 2016
timer 2 min

De Autoriteit Persoonsgegevens moet onderzoek doen naar de mogelijkheid om te reizen met korting met een anonieme OV-chipkaart. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

De zaak was aangespannen door de Arnhemmer Michiel Jonker. Volgens hem is het verplicht koppelen van een persoonlijke OV-chipkaart aan een voordeelurenabonnement in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Toen NS op 9 juli 2014 die verplichte koppeling invoerde, diende hij bezwaar in bij het bedrijf. Voor die datum kon hij immers zonder problemen anoniem met korting reizen.

Jonker en NS kwamen er niet uit. Ook de Geschillencommissie en de Autoriteit Persoonsgegevens wezen de bezwaren van Jonker af. Een woordvoerder van de Autoriteit zei eerder tegenover RTL Nieuws: "Niet iedere verwerking van persoonsgegevens is een schending van de Nederlandse privacywet. Als dat doelmatig en zorgvuldig gebeurt, mag het gewoon. Het gaat om een persoonsgebonden reisproduct waarbij de houder de korting krijgt waarvoor hij betaalt. Wij zien daarom geen reden om een onderzoek te starten naar de NS."

Daarop stapte Jonker naar de rechter om het besluit van de Autoriteit ongedaan gemaakt te krijgen. De rechtbank gaat nu mee in die eis. Volgens de rechtbank heeft de Autoriteit onvoldoende onderzocht of de verplichte koppeling zorgvuldig en doelmatig is. Ook moet de Autoriteit onderzoek doen naar een alternatief systeem dat Jonker heeft aangedragen. Daarmee hoeven minder persoonsgegevens te worden opgeslagen.

De partijen hebben zes weken de tijd om te beslissen of ze in hoger beroep gaan.

Ik vind dat Michiel Jonker een punt heeft, maar vooral ook bij minder belangrijke reisproducten als dalkorting. Abonnementen in Nederland kunnen alleen maar op een persoonlijke OV-chipkaart worden gezet. Maar bijvoorbeeld dalkorting Brabant, dat je voor € 11,50 per jaar kunt kopen: waarom zou je dat niet ook op een anonieme kaart kunnen zetten. Er is geen enkel belang om daaraan de persoonsgegevens van de reiziger te koppelen.

Michiel Jonker is allesbehalve de enige in zijn wens om zo anoniem mogelijk te willen reizen. De volgende oplossing is heel creatief en kwam een tijd terug in het nieuws. Een mevrouw checkt altijd in met een anonieme kaart waarop het produkt samenreiskorting is geladen. Ze heeft ook een persoonlijke kaart met dalurenkorting, alleen check zij hier nooit mee in. Zij reist altijd alleen en heeft beide kaarten mee. Strikt genomen reist zij zonder geldig vervoersbewijs. Haar verhaal bij kaartcontroles is echter dat NS geen financieel nadeel ondervindt want zij betaalt NS wat NS toekomt omdat de kortingen van beide kortingsprodukten gelijk zijn. De geldigheid van de korting – die persoonsgebonden is – toont zij aan door haar persoonlijke kaart met dalurenkorting te tonen.
Deze creatieve oplossing onderschrijft de zinvolheid van een onderzoek of er niet meer bescherming van de privacy geboden kan worden voor de vele reizigers die reizen met eenvoudige kortingprodukten. Een eventueel privacy-vriendelijk alternatief voor deze groepen reizigers heeft een positief effect op het imago van het OV.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Rechter: onderzoek naar anonieme korting

Nederland 20160127 Zeeland station Goes. COPYRIGHT Chris Pennarts. © Chris Pennarts

Meer artikelen met dit thema

Reizen tot Gronau met OV-chipkaart mogelijk

20 jul om 12:51 uurtimer2 min
Per 1 augustus kunnen treinreizigers met een Nederlandse OV-chipkaart reizen tot het Duitse station Gronau.…
Lees verder »

‘Het is tijd voor pay-as-you-go’

20 mei om 09:55 uurtimer9 min
Het is tijd dat vervoerders afscheid nemen van oude abonnementsvormen en nieuwe reisproducten introduceren, vindt…
Lees verder »

Reisapp 9292 ontsluit tickets GVB

22 apr om 09:47 uurtimer1 min
Via de app van 9292 kunnen reizigers sinds 21 april direct het 1 uursticket van GVB kopen. Daarmee is de…
Lees verder »

Betaalproef gestart in stadsbussen Lelystad

11 mrt om 14:42 uurtimer2 min
In stadsbussen van Arriva in Lelystad kunnen reizigers sinds 10 maart contactloos betalen met betaalpas of…
Lees verder »

Gecombineerde chipkaartdata beter ontsloten

3 dec 2020 timer2 min
Goudappel Coffeng en Translink ontwikkelden een methode, waardoor gecombineerde OV-chipkaartdata sneller en beter…
Lees verder »

Keolis biedt bustickets aan in Tranzer-app

26 okt 2020 timer1 min
Keolis gaat zijn bustickets in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere voortaan ook aanbieden via de MaaS-app…
Lees verder »

Met één digitaal ticket door Europa reizen

21 sep 2020 timer3 min
Eurail lanceert een mobiele Global Pas, waardoor treinreizigers eenvoudig door de 33 Europese landen kunnen reizen…
Lees verder »

Aantal check-ins rond 70 procent oude niveau

8 sep 2020 timer3 min
Het aantal check-ins in het ov lag op 25 augustus, bij het aflopen van de zomervakanties, 32 procent lager dan op…
Lees verder »