Rechter: onderzoek naar anonieme korting

woensdag 17 augustus 2016
timer 2 min

De Autoriteit Persoonsgegevens moet onderzoek doen naar de mogelijkheid om te reizen met korting met een anonieme OV-chipkaart. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

De zaak was aangespannen door de Arnhemmer Michiel Jonker. Volgens hem is het verplicht koppelen van een persoonlijke OV-chipkaart aan een voordeelurenabonnement in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Toen NS op 9 juli 2014 die verplichte koppeling invoerde, diende hij bezwaar in bij het bedrijf. Voor die datum kon hij immers zonder problemen anoniem met korting reizen.

Jonker en NS kwamen er niet uit. Ook de Geschillencommissie en de Autoriteit Persoonsgegevens wezen de bezwaren van Jonker af. Een woordvoerder van de Autoriteit zei eerder tegenover RTL Nieuws: "Niet iedere verwerking van persoonsgegevens is een schending van de Nederlandse privacywet. Als dat doelmatig en zorgvuldig gebeurt, mag het gewoon. Het gaat om een persoonsgebonden reisproduct waarbij de houder de korting krijgt waarvoor hij betaalt. Wij zien daarom geen reden om een onderzoek te starten naar de NS."

Daarop stapte Jonker naar de rechter om het besluit van de Autoriteit ongedaan gemaakt te krijgen. De rechtbank gaat nu mee in die eis. Volgens de rechtbank heeft de Autoriteit onvoldoende onderzocht of de verplichte koppeling zorgvuldig en doelmatig is. Ook moet de Autoriteit onderzoek doen naar een alternatief systeem dat Jonker heeft aangedragen. Daarmee hoeven minder persoonsgegevens te worden opgeslagen.

De partijen hebben zes weken de tijd om te beslissen of ze in hoger beroep gaan.

Ik vind dat Michiel Jonker een punt heeft, maar vooral ook bij minder belangrijke reisproducten als dalkorting. Abonnementen in Nederland kunnen alleen maar op een persoonlijke OV-chipkaart worden gezet. Maar bijvoorbeeld dalkorting Brabant, dat je voor € 11,50 per jaar kunt kopen: waarom zou je dat niet ook op een anonieme kaart kunnen zetten. Er is geen enkel belang om daaraan de persoonsgegevens van de reiziger te koppelen.

Michiel Jonker is allesbehalve de enige in zijn wens om zo anoniem mogelijk te willen reizen. De volgende oplossing is heel creatief en kwam een tijd terug in het nieuws. Een mevrouw checkt altijd in met een anonieme kaart waarop het produkt samenreiskorting is geladen. Ze heeft ook een persoonlijke kaart met dalurenkorting, alleen check zij hier nooit mee in. Zij reist altijd alleen en heeft beide kaarten mee. Strikt genomen reist zij zonder geldig vervoersbewijs. Haar verhaal bij kaartcontroles is echter dat NS geen financieel nadeel ondervindt want zij betaalt NS wat NS toekomt omdat de kortingen van beide kortingsprodukten gelijk zijn. De geldigheid van de korting – die persoonsgebonden is – toont zij aan door haar persoonlijke kaart met dalurenkorting te tonen.
Deze creatieve oplossing onderschrijft de zinvolheid van een onderzoek of er niet meer bescherming van de privacy geboden kan worden voor de vele reizigers die reizen met eenvoudige kortingprodukten. Een eventueel privacy-vriendelijk alternatief voor deze groepen reizigers heeft een positief effect op het imago van het OV.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Onbelast zakelijk ov-abonnement stap dichterbij

21 sep om 11:24 uur

Het moet voor werkgevers eenvoudiger worden om onbelast ov-abonnementen te…

Lees verder »

Aandacht voor financiële toegankelijkheid groeit

18 sep om 13:46 uur

Zeker met de aangekondigde tariefstijgingen in het ov, is het sociale aspect van ov meer aan de orde dan ooit.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdamse ov-tickets voor minima op Marktplaats beland

13 jun om 15:46 uur

Begin mei lanceerde de Vervoerregio Amsterdam de uitgifte van 730.000 gratis ov-kaarten aan mensen met een…

Lees verder »

Dit zijn de next steps van OVpay

4 apr om 14:14 uur

Vanaf komende zomer kunnen reizigers ook met korting via de betaalpas reizen. Te beginnen in Amsterdam. IT-…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Prijsdifferentiatie in het ov komt eraan'

13 dec 2022

De huidige abonnementsstructuren in het ov zijn niet meer van deze tijd, vertelt Paul Rooijmans, eigenaar-…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tweede Kamer wil eenvoudiger fiscaal ov-stelsel

17 nov 2022

Om reizen met het ov te stimuleren, wil de Tweede Kamer dat staatssecretaris Heijnen vereenvoudiging van het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vliegtaks fors omhoog, ov-tarief blijft 9%

22 sep 2022

Tijdens Prinsjesdag werd bekendgemaakt dat de vliegtaks in 2023 3,5 keer wordt verhoogd, om vliegreizen ten…

Lees verder »

Fiscaal stelsel remt overstap auto naar ov

10 aug 2022

De accijnsverlaging voor autobrandstoffen is niet goed te rijmen met de klimaatambities van het kabinet. Deze…

Lees verder »