Rechter: onderzoek naar anonieme korting

woensdag 17 augustus 2016
timer 2 min

De Autoriteit Persoonsgegevens moet onderzoek doen naar de mogelijkheid om te reizen met korting met een anonieme OV-chipkaart. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

De zaak was aangespannen door de Arnhemmer Michiel Jonker. Volgens hem is het verplicht koppelen van een persoonlijke OV-chipkaart aan een voordeelurenabonnement in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Toen NS op 9 juli 2014 die verplichte koppeling invoerde, diende hij bezwaar in bij het bedrijf. Voor die datum kon hij immers zonder problemen anoniem met korting reizen.

Jonker en NS kwamen er niet uit. Ook de Geschillencommissie en de Autoriteit Persoonsgegevens wezen de bezwaren van Jonker af. Een woordvoerder van de Autoriteit zei eerder tegenover RTL Nieuws: "Niet iedere verwerking van persoonsgegevens is een schending van de Nederlandse privacywet. Als dat doelmatig en zorgvuldig gebeurt, mag het gewoon. Het gaat om een persoonsgebonden reisproduct waarbij de houder de korting krijgt waarvoor hij betaalt. Wij zien daarom geen reden om een onderzoek te starten naar de NS."

Daarop stapte Jonker naar de rechter om het besluit van de Autoriteit ongedaan gemaakt te krijgen. De rechtbank gaat nu mee in die eis. Volgens de rechtbank heeft de Autoriteit onvoldoende onderzocht of de verplichte koppeling zorgvuldig en doelmatig is. Ook moet de Autoriteit onderzoek doen naar een alternatief systeem dat Jonker heeft aangedragen. Daarmee hoeven minder persoonsgegevens te worden opgeslagen.

De partijen hebben zes weken de tijd om te beslissen of ze in hoger beroep gaan.

Ik vind dat Michiel Jonker een punt heeft, maar vooral ook bij minder belangrijke reisproducten als dalkorting. Abonnementen in Nederland kunnen alleen maar op een persoonlijke OV-chipkaart worden gezet. Maar bijvoorbeeld dalkorting Brabant, dat je voor € 11,50 per jaar kunt kopen: waarom zou je dat niet ook op een anonieme kaart kunnen zetten. Er is geen enkel belang om daaraan de persoonsgegevens van de reiziger te koppelen.

Michiel Jonker is allesbehalve de enige in zijn wens om zo anoniem mogelijk te willen reizen. De volgende oplossing is heel creatief en kwam een tijd terug in het nieuws. Een mevrouw checkt altijd in met een anonieme kaart waarop het produkt samenreiskorting is geladen. Ze heeft ook een persoonlijke kaart met dalurenkorting, alleen check zij hier nooit mee in. Zij reist altijd alleen en heeft beide kaarten mee. Strikt genomen reist zij zonder geldig vervoersbewijs. Haar verhaal bij kaartcontroles is echter dat NS geen financieel nadeel ondervindt want zij betaalt NS wat NS toekomt omdat de kortingen van beide kortingsprodukten gelijk zijn. De geldigheid van de korting – die persoonsgebonden is – toont zij aan door haar persoonlijke kaart met dalurenkorting te tonen.
Deze creatieve oplossing onderschrijft de zinvolheid van een onderzoek of er niet meer bescherming van de privacy geboden kan worden voor de vele reizigers die reizen met eenvoudige kortingprodukten. Een eventueel privacy-vriendelijk alternatief voor deze groepen reizigers heeft een positief effect op het imago van het OV.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

kaartjes Shutterstock
flash_onNieuws

Einde van een geliefd product: treinkaartacties

10 jun om 16:16 uur

Geen goedkope treinkaartacties meer voor iedereen, maar gerichte doelgroepacties om uitsluitend potentiële…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vrij inreizen Oekraïeners alleen nog bij NS

10 jun om 10:57 uur

Sinds 1 juni geldt geen vrij (in)reisrecht meer voor Oekraïense vluchtelingen, met uitzondering van NS-treinen…

Lees verder »
flash_onNieuws

EBS houdt een 'autoloze zondag'

5 mei om 09:37 uur

Komende zondag kunnen ov-reizigers kosteloos gebruik maken van de bussen van EBS. Op 11 december 2021 bestond…

Lees verder »
person_outlineBlog

Lost in digitalisation

15 apr om 12:25 uur

Digitale onzekerheid is een groot probleem in het Nederlandse openbaar vervoer, schrijft Anne Durand van het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Test 'be in, be out' op 2 buslijnen Eindhoven

7 apr om 08:26 uur

Op buslijnen 407 en 408 in Eindhoven kunnen reizigers in de maand mei in- en uitchecken met hun mobiele…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS test kortingsticket op Den Haag - Eindhoven

15 mrt om 15:56 uur

NS gaat een pilot uitvoeren op het traject Den Haag – Eindhoven. Treinreizigers kunnen hier met het nieuwe NS-…

Lees verder »
flash_onNieuws

Tarieven Amsterdams ov 2,1 procent omhoog

19 nov 2021

De ov-tarieven voor 2022 in de Amsterdamse regio stijgen in 2022 met gemiddeld 2,12 procent. Daarmee wordt het…

Lees verder »

Evaluatie OV-chipkaart: van rommelige aanloop tot geslaagd product

13 aug 2021 timer5 min
De OV-chipkaart is inmiddels zo gewoon dat je je amper realiseert dat die kaart minder dan tien jaar geleden werd…
Lees verder »