Rover wil tram en metro Haarlem-A'dam

woensdag 6 december 2017
timer 2 min

Rover wil vanaf Haarlem een tram naar Schiphol, een metro naar de Zuidas en vrije busbanen langs de Schipholweg en de A9. Dat stelde Rover-Haarlem tijdens een inspraakavond van de gemeente Haarlem over de Structuurvisie Openbare Ruimte 2040.

Uit de structuurvisie blijkt dat Haarlem wil investeren in voetgangers, fietsers en openbaar vervoer in een groter stedelijk gebied. “Maar dan moet de verbinding met de rest van de regio wel in orde zijn”, stelt Han van Spanje, voorzitter van Rover-Haarlem. “En dat is nog niet het geval.”

Uit de ontwikkelagenda Spoor van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) blijkt dat de verbindingen tussen Haarlem en Amsterdam slecht zijn. “Slechts twee van de veertien bestemmingen in Amsterdam zijn rechtstreeks bereikbaar”, aldus Van Spanje. Vanuit Almere en het Gooi zijn veel meer rechtstreekse ov-verbindingen tussen woongebieden en werkbestemmingen in Amsterdam.

Investeren
Volgens Rover is de Haarlemse ov-reiziger meer dan 45 minuten onderweg naar de 120.000 werkgebieden aan de oost- en zuidkant van Amsterdam. Om dit 'aller slechtste ov' te verbeteren is dringend behoefte aan oplossingen zoals een tram naar Schiphol en een metro vanuit Haarlem naar de Zuidas. En vrije busbanen langs de hele Schipholweg en de A9.

Van Spanje: “Het spoor moet de ruggengraat van de Metropoolregio zijn.” Tijdens de inspraakavond noemden onder meer VVD, GroenLinks en D66 een tram naar Schiphol en een metro naar de Zuidas 'een goed idee'.

Spoorboekloos rijden
Volgens Van Spanje is Haarlem het slachtoffer van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). “De treinen stoppen vooral op de hoofdstations, zoals Amsterdam Centraal. Daardoor is er geen ruimte meer voor regionale treinen.”

Bovendien, stelt Van Spanje, verdwijnen door PHS veel wissels uit het spoor. “Minder wissels betekent minder storingen, maar het systeem wordt ook meer rigide: bij problemen op het spoor kan ProRail de treinen niet meer omleiden.”

Fraai plan, er reed in het verleden al een tram van Amsterdam naar Haarlem en Zandvoort. Ondanks daar nu een trein rijdt, Hadden ze die nooit moeten opheffen. Maar wel leuk, oude tijden komen in een moderne vorm terug.

Man, man. Dat ding (metro, tram) had er al lang moeten liggen. Een visie van een mol, hier in Nederland wanneer het aankomt om MaaS. Mobiliteit als dienstverlening. We moeten toe naar "mass transit", ook (of juist) in Nederland. In grote steden als Parijs en Londen zijn ze daar allang achter. In plaats van ervan te leren blijft de Nederlandse regering zaken als thuiswerken, ECHTE stimulans van elektrisch rijden, maar nog liever het stimuleren van het gebruik van het OV niet in de praktijk te brengen. De auto is de cash cow en zolang dat zo is zal er in Nederland (en dus ook niet rond Haarlem) al te veel veranderen. TOTDAT het echt grid locked is en dan lopen we te kwelen dat we iets waar we op konden anticiperen gebeurt, namelijk dat verkeersinfarct. En dan is het te laat. Althans, economisch gezien. Want voorleven zullen we wel.

In de zin "De auto is de cash cow en zolang dat zo is zal er in Nederland (en dus ook niet rond Haarlem) al te veel veranderen" moet natuurlijk het woord NIET niet ontbreken. :-)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.