Samen op weg naar nationale energiehub

donderdag 18 februari 2021
timer 4 min

Hoe realiseren we een landelijke uitrol van energiehubs? Tijdens de allereerste landelijke Kennistafel Energiehubs op 28 januari inventariseerden dertien energie- en mobiliteitsexperts de kansen én barrières hiervan.

De wil om dit samen te realiseren is er. “Nu is het tijd dit samen in de praktijk te brengen en niet te verslappen”, stelt Rogier Pennings van Stevin.

We staan met z’n allen aan de vooravond van de ontwikkeling van energiehubs, maar hoe deze ontwikkeling in de praktijk gaat uitpakken is nu nog niet bekend. Her en der lopen verschillende initiatieven, maar één lijn daarin ontbreekt nog. Daarom nemen Stevin Technology Consultants en Acquire Publishing het initiatief om samen een routekaart uit te stippelen, om tot de landelijke toepassing van energiehubs te komen.

Rogier Pennings en Dion Boertien van Stevin gingen daarom op 28 januari online in gesprek met diverse experts. Dat zijn Leo Vliegenthart (RET), Sanne van Breukelen (Vervoerregio Amsterdam), Paul Broos (ElaadNL), Nick Juffermans (Goudappel), Ferry Smith (ANWB / Mobiliteitsalliantie), Spencer Millburn (Transdev), Gemma Nust (gemeente Amsterdam), Ron Bakker (HTM), Haike van de Vegte (Firan), Jeroen Herremans (The Economic Board Arnhem-Nijmegen), Jan Koers (InTraffic) en Maarten van Blijderveen (Qirion).

Kansen en barrières

Tijdens de middag vertellen de experts in een brainstormsessie hoe zijn of haar gedroomde hub eruit ziet, aan welke functionaliteiten deze moet voldoen en welke problemen het eigenlijk moet oplossen. Vervolgens gaan de experts in twee parallelle sessies uiteen, om gezamenlijk de verschillende kansen, barrières en oplossingen te identificeren.

De heren van Stevin hebben daarbij een onderverdeling gemaakt in de kenmerken ‘stakeholders & belangen’, ‘wet & regelgeving’, ‘financieel & maatschappelijk’, ‘interne organisaties’, ‘techniek’, ‘data’, ‘samenwerking’ en ‘kennisdeling’ om zo op zoek te gaan naar de meest effectieve gezamenlijke route om tot landelijke toepassing van energiehubs te komen.

“Technisch gezien kan eigenlijk alles al wel”, zegt één van de aanwezigen, wat op veel instemming kan rekenen. En vooral op financieel en maatschappelijk gebied ziet men veel gemeenschappelijke voordelen, zoals ruimtebesparing, een snellere realisatie en minder kapitaalvernietiging. Maar daarvoor moet men wel op de hoogte zijn van elkaars bedoelingen en belangen. De stakeholders zoeken naar een integrale businesscase.

Kwestie van vertrouwen

Samenwerking is daarom van groot belang. “Je moet elkaars belangen en problemen kennen”, zegt iemand. “De wil en de drive om er samen wat van te maken is er. Door dit samen te doen, creëren we ook een bepaald saamhorigheidsgevoel.”

Daarbij is het belangrijk dat partijen wel hun data met elkaar delen, dus ook tegenvallers en bedrijfsgevoelige informatie. Dat wordt (logischerwijs) als een barrière gezien. Daarom is het belangrijk om een vertrouwelijke omgeving te creëren, waarin partijen ook hun gevoelige data durven delen. Eén centraal verzamelpunt om data op te slaan, ziet men hiervoor als oplossing.

Dat kan een zaak van de lange adem zijn, concludeert een aanwezige na afloop: “Om dit voor elkaar te krijgen, is een stevig robbertje vechten nodig”. Maar de enthousiaste initiatiefnemer Pennings heeft er zin in om daar werk van te maken. “Nu is het zaak hier samen werk van te maken en niet te verslappen. We moeten elkaar scherp houden en meer draagvlak creëren. Het liefst ontwikkelen we een proof of concept om te laten zien dat dit echt kan. We willen dit zo snel mogelijk concreet maken. Dat vereist een integrale en systematische aanpak.”

Routekaart

Aan de hand van alle input die Pennings en Boertien op 28 januari ontvingen, ontwikkelen zij nu een routekaart om tot een succesvolle uitrol te kunnen komen. Ze presenteren deze routekaart tijdens de tweede Kennistafel, die op donderdag 18 maart gepland staat.

Wil jij er ook bij zijn? Mail dan naar pennings@stevin.com.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.