Siemens gelooft in Mobility as a Service

maandag 29 november 2021

Olivier Gueydan, de CEO van Siemens Mobility, is heilig overtuigd van een toekomst waarin Mobility as a Service een centrale rol speelt. Daarin is minder ruimte voor eigen autobezit.

De wijze waarop mensen zich in de toekomst verplaatsen zal op termijn radicaal veranderen en Nederland loopt daarin voorop. “De auto als persoonlijk vervoermiddel zal geleidelijk verdwijnen en onderdeel worden van een totaal mobiliteitsconcept”, aldus Olivier Gueydan. “We hebben in Nederland al veel faciliteiten om dit werkelijkheid te maken. Maar dat vraagt ook om politieke moed en slagvaardigheid.”

Een dergelijke verandering zal ook enorm bijdragen aan de energietransitie en daarom helpen in de strijd tegen klimaatverandering. 
Siemens Mobility ontwerpt momenteel in opdracht van NS, RET en HTM het MaaS-platform RiVier. “Het samenstellen van een multimodale reis is nu wel mogelijk, maar nog te ingewikkeld”, aldus Gueydan. “De bedrijven willen met het platform de drempel verlagen om meerdere openbaar vervoermiddelen eenvoudig digitaal te plannen, te boeken en te betalen.” MaaS heeft het potentieel om het gebruik van vervoermiddelen te optimaliseren.

Oplossing files

Van deur tot deur een reis plannen zonder een eigen auto te bezitten is dus de toekomst, voorspelt Gueydan. Deelauto’s en in hoge frequentiem zelfrijdende minibussen, gecombineerd met andere slimme en milieuvriendelijke vervoersmiddelen, lossen het probleem van de zogenaamde first en last mile op. Zij brengen de passagiers op een snelle wijze naar de ov-hubs in de steden. “Het probleem van traag openbaar vervoer is dan ook verleden tijd”, aldus Gueydan. “De treinen, trams en metro’s rijden in een frequentie die efficiënt aansluit op de behoefte van de reiziger.”

Investeren lightrail 

Om het ideale mobiliteitsconcept te bereiken moet wel flink geïnvesteerd worden in goed openbaar vervoer. “In de Randstad moeten er een half miljoen huizen bijkomen. Dan zal er ook fijnmazig ov moeten zijn. Na de coronacrisis zal de vraag naar openbaar vervoer weer enorm toenemen. Overheden moeten daarom investeren in lightrail, metro en elektrisch busvervoer”, aldus Gueydan, die daarmee aansluit bij de eerdere oproep van de grote vervoerbedrijven om fors meer te investeren in openbaar vervoer.

Stap verder: Software as a Service

Siemens Mobility heeft het hele transport ecosysteem op één smart platform beschikbaat, zegt Gueydan. “Siemens Mobility neemt met haar portfolio een unieke plek in. Ik durf dat zonder schroom uit te dragen. Wij hebben veel in huis wat er voor nodig is slimme, milieuvriendelijke en toekomstige mobiliteit te organiseren.”

De laatste digitale ontwikkeling is de overname van het Nederlandse softwarebedrijf Sqills. “Met Sqills kunnen we vervoerders een uitgebreid SaaS-aanbod (Software as a Service) bieden dat hun belangrijkste reisprocessen optimaliseert. De SaaS-oplossing helpt de capaciteitsbenutting van treinen te verhogen door slimme prijsstelling, een grotere gebruikstransparantie voor planningscapaciteiten te bereiken”, aldus Olivier Gueydan.
 

Goed dat de discussie opgerakeld wordt, want auto's die gemiddeld 95% van de tijd buiten kostbare openbare ruimte in beslag nemen, is gewoon zonde. Voor overheden en eigenaren. Dat kan anders. Dat moet anders. Mobiliteit lijkt een Gordiaanse knoop, omdat betrokken partijen niet verder kijken dan hun bureau diep is. Als je extrapoleert, dan moet het Siemens toch zijn opgevallen dat de autoindustrie niet alleen het chapiter van persoonlijke mobiliteit monopoliseert, maar met alle mogelijke middelen ("toeters en bellen") het autobezit aantrekkelijk blijft maken.

Zie hier de enorme spagaat waar met name de Duitse autoindustrie zich in bevindt (ik zeg dit natuurlijk vanwege Siemens' achtergrond): het moet vergroenen maar het wil ook auto's verkopen. Overigens verdient OV ook een schop onder de kont, gezien de voertuigmassa, het energie- en ruimtegebruik en overhead die gemoeid is per vervoerde passagier.

Waar het aan ontbreekt bij het nadenken over intermodaliteit en MaaS, is de schakel van het vervoersmiddel zelf. Auto's zijn steeds meer persoonlijke verlengstukken van het wonen geworden. Vandaar dat auto's steeds groter worden, getuige de SUV trend. Wat weer fnuikend is voor efficiënt gebruik van ruimte, energie (zware batterijpakketten) en transportmiddelen, en dus MaaS.

Tesla is in luttele tijd opgeklommen tot het meest waardevolle automerk. En dat, mind you, op basis van conventioneel uitziende auto's waarbij de ICE is vervangen voor een electromotor. Meer niet! De volgende fase zou moeten zijn (een enorme kans!): de EV als zeg maar een oversized elektrisch apparaat op wielen. Dan komt intermodaliteit en MaaS vanzelf beter en geaccepteerder in zicht. Het buitengewoon aardige is dat alle betrokken partijen winnen, maar vooral ook dat Groene Mobiliteit mogelijk gemaakt wordt door simpelweg efficiënter om te gaan met wat al voorhanden is! We besparen dus ook.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

person_outlineBlog

Is de hype van MaaS voorbij?

7 nov om 10:29 uur

De landelijke MaaS-pilots lopen ten einde en lijken, mede door corona, niet te hebben bereikt waarop de sector…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelders flexsysteem: 5000ste rit na 5 maanden

19 sep om 11:31 uur

De flexibele deeltaxidienst HaltetaxiRRReis maakte op 19 september zijn 5000ste rit, ruim vijf maanden na de…

Lees verder »

Nieuwe ov-betalen biedt kansen voor Wmo-vervoer

1 jul om 13:46 uur

In- en uitchecken met de betaalpas is eind 2022 in het gehele Nederlandse ov mogelijk dankzij het programma…

Lees verder »
OV-fiets OV Magazine Shutterstock
flash_onNieuws

Elektrische OV-fiets voor tientje per dag

2 jun om 11:53 uur

NS is van plan elektrische fietsen te gaan verhuren onder de benaming OV-ebike. Het gaat vooralsnog om een…

Lees verder »
Tier
descriptionArtikel

E-bikes en e-scooters TIER in 9292-app

31 mei om 10:27 uur

Reizigers in en naar Almere, Amersfoort, Utrecht en Eindhoven kunnen vanaf nu via de 9292-app een e-bike of e-…

Lees verder »
Wim van de Camp Vivianne Heijnen
flash_onNieuws

Scheidend ambassadeur Europees Jaar van het Spoor: “Nu momentum voor de Internationale trein”

10 mei om 17:20 uur

“Als we de Europese treinverbindingen willen verbeteren, moeten we niet blijven overleggen, maar doorpakken. Er…

Lees verder »

Twente combineert Wmo- en ov: ‘We zullen door-GOAN’

26 apr om 10:14 uur

Na bijna twee jaar voorbereiden bevindt MaaS-pilot Twente zich in een cruciale fase, vertellen procesmanager…

Lees verder »
flash_onNieuws

OV-fietsen Amersfoort uitgerust met e-slot

14 apr om 10:57 uur

In twee fietsenstallingen bij station Amersfoort zijn alle 435 OV-fietsen voorzien van een elektronisch slot.…

Lees verder »