Spoorprojecten dreigen in de knel te raken

vrijdag 13 december 2019
timer 2 min

Als gevolg van de stikstofcrisis dreigen spoorprojecten van spoorbeheerder ProRail stil komen te liggen. Op dit moment loopt het PHS-project Meteren-Boxtel vertraging op.

Dat vertelt ProRail-woordvoerder Jaap Eikelboom. Voor het reguliere onderhoud gelden de aangescherpte stikstofregels niet, begint Eikelboom. “Wij voeren duizenden deelprojecten uit, het grootste deel zijn korte onderhoudsprojecten: die voeren we vooral ‘s nachts uit aan het spoor.” Maar projecten om meer treinen te laten rijden lopen wel risico, vertelt hij. 

Na de uitspraak van de Raad van State moest ProRail vanuit het Programma Aanpak Stikstof (PAS) stikstofberekeningen maken bij elk spoorproject dat bij een Natura2000-gebied in de buurt ligt. ProRail heeft volgens een zogenaamde AERIUS-toets nieuwe berekeningen gemaakt en als gevolg daarvan lopen spoorprojecten het risico om stil komen te liggen. “Bij projecten waarvoor al een vergunning is afgegeven, mogen we gewoon door blijven gaan. Maar als die afloopt, zoals bij het Spoorplan Noord Nederland in 2021, wordt de boel daar ook stilgelegd.” 

De spoorbeheerder heeft met het ministerie van IenW afgesproken dat het beheer en onderhoud bij lopende projecten wel gewoon mag blijven doorgaan. Maar door de problemen met de stikstofuitstoot loopt het PHS-project op het traject Meteren-Boxtel inmiddels wel vertraging op.

‘Structurele verandering noodzakelijk’

Op het spoor wordt één keer stikstof uitgestoten, terwijl auto’s dat continu doen.  “Bij spoorprojecten komt alleen bij aanvang stikstof vrij. Dus om op lange termijn iets aan de uitstoot te doen, moet er structureel iets veranderen en kun je beter investeren in spoor”, vindt Eikelboom. “Zo kunnen we mensen uit de auto halen en in de trein krijgen.” 

De spoorbeheerder is daarnaast alvast proactief te werk gegaan en heeft berekend wat er aan investeringen op het spoor nodig is om de groeiende aantallen reizigers te kunnen blijven faciliteren: maximaal 20 miljard euro in de komende 20 jaar, vanuit een eventueel Mobiliteitsfonds. Eikelboom snapt dat dat geld niet zomaar klaarligt. “Afhankelijk van het geld dat beschikbaar komt, hebben wij de plannen alvast klaar liggen en kunnen wij aan de slag. We hebben intern een prioriteitenlijst gemaakt, voor de gehele ov-sector trouwens. Dus ook bus, metro en tram. We willen ons huiswerk goed gedaan hebben, mocht het zover komen.” 

Ik maak mij ook zorgen om de fijstofuitstoot van die extra treinen.
Aangezien wij aan het spoor wonen waar dieseltreinen rijden.
En er nu ook nog extra treinen gaan rijden.waarom niet electrisch.

De kern van het probleem waar de heer Wijbenga op wordt veroorzaakt door een verschil van inzicht in de Noordelijke Provincies ten aanzien van het verduurzamen van het spoor. De Provincie Groningen opteert voor waterstof aangedreven treinen en de Provincie Fryslân heeft een voorkeur voor elektrificatie. Waterstof aangedreven treinen kennen hogere exploitatiekosten ten opzichte van elektrisch aangedreven treinen op batterijtechnologie respectievelijk bovenleiding. Zie ook het rapport verduurzaming Noordelijke Nevenlijnen van Ir. A. Janson. De tijd is in dit verband de beste bondgenoot.

De stikstofnorm wordt al een stuk gemakkelijker gehaald, als ze in de bouw overgaan op elektromotoren. Dat scheelt niet alleen uitstoot en vervuiling van de directe omgeving, (incl roetoverlast voor de omwonenden), het rendement van een elektromotor is ook beduidend hoger dan bij een diesel, waardoor je ook minder energie hoeft op te wekken.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »