Stakingen streekvervoer tijdelijk gestaakt

donderdag 16 maart 2023

Het streekvervoer rijdt tot en met vrijdag 24 maart weer ‘gewoon’ volgens dienstregeling. Een verkenner gaat proberen samen met vervoerders en vakbonden de impasse te doorbreken en daarom schorten de vakbonden hun stakingen voorlopig op.

Dat is het resultaat van gesprekken tussen de vakbonden, werkgevers en de bemiddelende partij: reizigersvereniging Rover. Volgens Rover willen alle partijen graag tot een oplossing komen, maar is dat niet eenvoudig. Werkgevers hebben financieel weinig ruimte, terwijl werknemers last hebben van een hoge werkdruk.

De reizigersvereniging adviseerde om een verkenner aan te stellen, die op zoek gaat naar een oplossing. Staatssecretaris Heijnen heeft toegezegd deze verkenner aan te willen stellen. Daarop gaven de vakbonden aan dat ze de stakingen vanaf donderdag 16 tot en met vrijdag 23 maart opschorten. Rover wil op korte termijn een nieuw gesprek aangaan.

Reactie VWOV

Fred Kagie, voorzitter van werkgeversvereniging VWOV, laat weten dit nog niet betekent dat de onderhandelingen opnieuw starten: "Het is aan de verkenners om te beoordelen of zij in een week voldoende mogelijkheden zien om de onderhandelingen na die periode op te kunnen starten. Zij kunnen deze week als informateurs aan de slag om te kijken wat nodig is om de onderhandelingen na die periode op te starten. Als de uitkomst positief is, stellen we na deze verkenning wat ons betreft zo snel mogelijk een ‘formateur’ aan zodat we de onderhandelingen daadwerkelijk kunnen starten."

Wel waarschuwt hij alvast: "Daadwerkelijk onderhandelen met stakingen of stakingsdreiging op de achtergrond doen we in ieder geval niet. Deze periode leent zich daarom goed voor een verkenning door de procesbegeleiders en daar staan wij zeker voor open. Als we daarna terugkeren aan de onderhandelingstafel kunnen we met een schone lei beginnen. We bekijken dan opnieuw hoe we de beschikbare middelen inzetten voor afspraken in de nieuwe cao. We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen. Afspraken moeten daarbij betaalbaar en uitvoerbaar zijn."

Goede middag samen,

Als jullie het over vrijdag 23 maart hebben, dan klopt er iets niet bij jullie agenda. Het is vandaag (vrijdag) 24 maart.

Groetjes,
Nadine

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.