'Thalys moet reiziger informeren over laagste prijs'

woensdag 28 mei 2014
timer 3 min

Deskundigen zetten grote vraagtekens of de prijzen zoals die door Thalys worden gegeven voor een ticket Amsterdam-Brussel wel voldoen aan Europese regelgeving.

Vorige week berichtte OV-Magazine over de prijsstelling van Thalys. Wie een kaartje naar Brussel boekt, betaalt soms het dubbele voor een kaartje naar Parijs op hetzelfde moment. Aangezien de reiziger niet verplicht is om de hele reis af te leggen, is het in de praktijk dus goedkoper om een ticket naar de Franse hoofdstad te boeken. Thalys wijst reizigers richting Brussel echter niet actief op deze mogelijkheid.

Niet in geest van de verordening
Dit druist in tegen de geest van de Europese verordening 1371/2007, waar de rechten van treinpassagiers omschreven zijn, stelt zowel hoogleraar Europees privaatrecht Cees van Dam als universitair docent Internationaal Handelsrecht Ingrid Koning. In de verordening staat dat de reiziger vooraf geïnformeerd moet worden over de laagste prijs.

Specifieker dan dat wordt de tekst echter niet, waardoor er ruimte overblijft voor interpretatie. Ook is er nog geen jurisprudentie op dit gebied. Maar "gezien de beschermingsgedachte van de verordening is het heel goed denkbaar dat de rechter de reiziger hier gelijk zal geven", stelt Cees van Dam.

Ook Ingrid Koning denkt dat een eventuele zaak een goede kans zou maken. "Het Hof van Justitie heeft bij andere passagiersverordeningen met name consumentenbescherming ook wel aangegrepen om de verordening zo uit te leggen dat de rechten van passagiers het meest beschermd zijn. Het zou dus best zo kunnen zijn dat het Hof veel strengere en duidelijker maatstaven zou aanleggen dan de verordening zelf." Volgens Koning is er op zich niets mis met het vaststellen van de prijs door de wet van vraag en aanbod, 'mits je hier maar transparant in bent'.

Lille nog goedkoper
Overigens blijkt dat een kaartje boeken naar Lille nog een extra voordeeltje kan opleveren. Dit is al mogelijk vanaf 29 euro en ook hier bestaat de mogelijkheid om voortijdig in Brussel uit te stappen. Voor de Thalys die slechts tot Brussel rijdt, moet vaak de hoofdprijs worden betaald, ondanks het advies van de Thalys-woordvoerder om vooral naar die treinen te kijken voor de laagste prijs.

'Meer transparantie bij Thalys'
Liberaal europarlementslid Philippe De Backer dringt aan op meer transparantie van Thalys. "De Europese Commissie ontwikkelt op dit moment een overkoepelende verordening voor alle passagiersrechten. Wanneer die verordening in het parlement komt, willen we dat passagiers inzicht krijgen in alle prijzen, zowel van het hele traject als van deeltrajecten." Naar verwachting duurt het echter nog tot volgend jaar tot de verordening in het europarlement komt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Rijk moet regie voeren en investeren'

15 okt om 12:36 uur
Terwijl de financiële bijdrage van het Rijk aan het ov de afgelopen jaren onder druk stond, is de roep om de…
Lees verder »

Het belang van iVRI’s voor stad- en streekvervoer

7 sep om 10:33 uur
Om het stad- en streekvervoer aantrekkelijker te maken, is er baat bij hoogwaardige buslijnen met een verbindende…
Lees verder »

‘De nieuwe infrastandaard is digitaal’

23 aug om 10:33 uur
Veel oude infrastructuur piept, kraakt en is nodig aan vervanging toe. De nieuwe standaard is ‘slim’ voor zowel…
Lees verder »

Tekort voor elektrificatie Maaslijn opgelost

8 jul om 14:01 uurtimer2 min
De provincie Limburg en het Rijk zijn tot een akkoord gekomen over het tekort op de elektrificatie van de…
Lees verder »

FNV wil alle overwegen snel aanpassen

14 jun om 12:21 uurtimer3 min
FNV Spoor vindt dat ProRail onvoldoende zicht heeft op Niet Automatisch Beveiligde Overwegen (NABO). De vakbond…
Lees verder »

Britse Staat reorganiseert spoorsysteem

21 mei om 11:55 uurtimer1 min
De Britse overheid wil het geprivatiseerde Britse spoorsysteem grondig reorganiseren. Er komt een nieuwe,…
Lees verder »

ProRail sluit zes NABO per direct

11 mrt om 15:50 uurtimer2 min
ProRail en NS nemen maatregelen bij 28 onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. Zes stuks worden per direct…
Lees verder »

Spreidingsafspraken: een zegen voor het ov

11 feb om 15:17 uurtimer9 min
Spreidingsafspraken die momenteel met werkgevers en het onderwijs worden gemaakt, kunnen wel eens een zegen zijn…
Lees verder »