Utrecht gaat voor ov-impuls vanaf 2025

dinsdag 16 november 2021

Vanaf eind 2025 wil de provincie Utrecht veel vernieuwingen in het Utrechtse ov doorvoeren, zoals de inzet van snelbussen (U-liners) en zo'n 500 extra elektrische bussen. Om dit te financieren, wordt de provincie samen met de vervoerders opbrengstverantwoordelijk. Eind 2025 lopen de stadconcessie en streekconcessie namelijk beiden af.

Ook overweegt men het openbaar vervoer vaker ondergronds te laten plaatsvinden.

Eind 2025 breekt in de provincie Utrecht een nieuwe fase aan voor het regionaal openbaar vervoer. In de aanloop naar een nieuwe aanbesteding heeft de provincie besloten het Utrechts ov te laten meegroeien met de toename van het aantal inwoners en reizigers dat wordt verwacht tot 2035 en daarna.

Vernieuwd financieel model

Om de groei te bekostigen, wil de provincie één lijn trekken waarin het samen met de vervoerders verantwoordelijk voor de opbrengsten uit de exploitatie. Woordvoerder Ron van Dopperen: "In de stad waren we al gedeeld verantwoordelijk voor U-OV, maar in de streek nog niet. We hebben besloten nu één lijn te trekken, waarin we samen de risico's dragen. Daarmee verminderen we de risico's voor de vervoerders."

In de Nota van Uitgangspunten die is vrijgegeven, wordt voorgesteld om te gaan rijden met twee vervoerders in twee ov-gebieden: Utrecht Binnen (stad Utrecht en omgeving) en Utrecht Buiten. Gezamenlijk presenteren zij zich naar de reizigers met één merk. De reizigersgroei die de provincie Utrecht mogelijk wil maken moet beginnen bij de bestaande lijnen en daarom wordt eerst gekeken hoe de capaciteit op deze lijnen beter benut kan worden.

Snelle bussen en meer elektrisch

Eén van de voorstellen is om snelbussen te laten rijden, die ontbrekende schakels in het spoornetwerk invullen. Op de middellange afstand in de provincie kunnen deze een serieus alternatief bieden voor de auto. De provincie wil deze combineren met bestaande en nieuwe P+R-locaties en de fiets. Ook in steden gaat de provincie Utrecht aan de slag met bussen die snel en vaak rijden op populaire routes.

Het HOV-netwerk ‘U-link’ moet daarnaast worden uitgebreid naar de regio Amersfoort. Voor de langere termijn wil de provincie de mogelijkheden verkennen van een uitbreiding van het lightrail-netwerk dat Nieuwegein verbindt met de Utrechtse binnenstad en Zeist-Noord. Deze mogelijk deels ondergrondse tramoplossing moet daarmee bussen in de stad Utrecht vervangen en geeft daarmee een impuls aan de leefbaarheid in de stad.

Daarnaast wil de provincie ook de elektrificatie van het busvervoer extra stimuleren, door vijfhonderd extra bussen extra te elektrificeren vanaf 2025. Volgens Van Dopperen heeft de provincie ook overwogen om deze investering naar voren te trekken, maar hier toch van afgezien: "Momenteel rijdt 15 procent van onze busvloot elektrisch. Als je meer bussen wilt elektrificeren, kan je dat niet los zien van de inpassing van laadinfrastructuur. Dat kost tijd en geld, dus daar willen we de start van de concessie voor gebruiken."

Reageren op de plannen

Voordat de provincie Utrecht de uitgangspunten voor het toekomstig ov definitief maakt, zijn er panelgesprekken en bijeenkomsten voor inspraak en consultatie met belangenorganisaties en gemeenten. Inwoners kunnen reageren op de toekomstplannen door te stemmen op polls en een enquête in te vullen. Deze staat open tot 16 december.

Vervolg

De provincie Utrecht zal de reacties uit de inspraak en consultatie verwerken in definitieve versies van de Nota van Uitgangspunten en het OV-netwerkperspectief. Die worden die in de eerste helft van 2022 vastgesteld door Provinciale Staten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep om 09:18 uur
Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7 oktober…
Lees verder »

Miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met de nieuwe versoepelingen per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te dragen op stations en…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

22 okt 2020 timer3 min
Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de…
Lees verder »