Utrecht gaat voor ov-impuls vanaf 2025

dinsdag 16 november 2021

Vanaf eind 2025 wil de provincie Utrecht veel vernieuwingen in het Utrechtse ov doorvoeren, zoals de inzet van snelbussen (U-liners) en zo'n 500 extra elektrische bussen. Om dit te financieren, wordt de provincie samen met de vervoerders opbrengstverantwoordelijk. Eind 2025 lopen de stadconcessie en streekconcessie namelijk beiden af.

Ook overweegt men het openbaar vervoer vaker ondergronds te laten plaatsvinden.

Eind 2025 breekt in de provincie Utrecht een nieuwe fase aan voor het regionaal openbaar vervoer. In de aanloop naar een nieuwe aanbesteding heeft de provincie besloten het Utrechts ov te laten meegroeien met de toename van het aantal inwoners en reizigers dat wordt verwacht tot 2035 en daarna.

Vernieuwd financieel model

Om de groei te bekostigen, wil de provincie één lijn trekken waarin het samen met de vervoerders verantwoordelijk voor de opbrengsten uit de exploitatie. Woordvoerder Ron van Dopperen: "In de stad waren we al gedeeld verantwoordelijk voor U-OV, maar in de streek nog niet. We hebben besloten nu één lijn te trekken, waarin we samen de risico's dragen. Daarmee verminderen we de risico's voor de vervoerders."

In de Nota van Uitgangspunten die is vrijgegeven, wordt voorgesteld om te gaan rijden met twee vervoerders in twee ov-gebieden: Utrecht Binnen (stad Utrecht en omgeving) en Utrecht Buiten. Gezamenlijk presenteren zij zich naar de reizigers met één merk. De reizigersgroei die de provincie Utrecht mogelijk wil maken moet beginnen bij de bestaande lijnen en daarom wordt eerst gekeken hoe de capaciteit op deze lijnen beter benut kan worden.

Snelle bussen en meer elektrisch

Eén van de voorstellen is om snelbussen te laten rijden, die ontbrekende schakels in het spoornetwerk invullen. Op de middellange afstand in de provincie kunnen deze een serieus alternatief bieden voor de auto. De provincie wil deze combineren met bestaande en nieuwe P+R-locaties en de fiets. Ook in steden gaat de provincie Utrecht aan de slag met bussen die snel en vaak rijden op populaire routes.

Het HOV-netwerk ‘U-link’ moet daarnaast worden uitgebreid naar de regio Amersfoort. Voor de langere termijn wil de provincie de mogelijkheden verkennen van een uitbreiding van het lightrail-netwerk dat Nieuwegein verbindt met de Utrechtse binnenstad en Zeist-Noord. Deze mogelijk deels ondergrondse tramoplossing moet daarmee bussen in de stad Utrecht vervangen en geeft daarmee een impuls aan de leefbaarheid in de stad.

Daarnaast wil de provincie ook de elektrificatie van het busvervoer extra stimuleren, door vijfhonderd extra bussen extra te elektrificeren vanaf 2025. Volgens Van Dopperen heeft de provincie ook overwogen om deze investering naar voren te trekken, maar hier toch van afgezien: "Momenteel rijdt 15 procent van onze busvloot elektrisch. Als je meer bussen wilt elektrificeren, kan je dat niet los zien van de inpassing van laadinfrastructuur. Dat kost tijd en geld, dus daar willen we de start van de concessie voor gebruiken."

Reageren op de plannen

Voordat de provincie Utrecht de uitgangspunten voor het toekomstig ov definitief maakt, zijn er panelgesprekken en bijeenkomsten voor inspraak en consultatie met belangenorganisaties en gemeenten. Inwoners kunnen reageren op de toekomstplannen door te stemmen op polls en een enquête in te vullen. Deze staat open tot 16 december.

Vervolg

De provincie Utrecht zal de reacties uit de inspraak en consultatie verwerken in definitieve versies van de Nota van Uitgangspunten en het OV-netwerkperspectief. Die worden die in de eerste helft van 2022 vastgesteld door Provinciale Staten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs

3 okt 2023

Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…

Lees verder »

Ná de innovatieve pilots

2 mei 2023

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »