Wat is het nou: OV of ov?

dinsdag 31 januari 2023

Schrijven van openbaar vervoer of ov is voor velen lastig, ook voor organisaties in de branche zelf. Ik hoor u denken: ‘Lastig’? Niet zo zeer de spelling is het euvel, eerder dat het met hoofdletters staat geschreven.

Toch bijzonder, want het staat al jaren vast dat afgeleide woorden van openbaar vervoer zonder beginkapitaal of hoofdletters worden geschreven. Behalve als de zin begint met een van deze woorden, natuurlijk. Waarom? Omdat het een algemeen begrip is en dus niet een naam of merknaam. In de betekenis dat het vervoer openbaar beschikbaar is, dus iedereen er gebruik van mag maken.

Het is niet zo zeer verwarrend en de leesbaarheid is er niet minder om, het is eerder hardnekkig. Ook ik moet toegeven dat ik openbaar vervoer, ov en dergelijke eerder met een beginkapitaal of met hoofdletters schreef. Maar na een opfriscursus Nederlands acht jaar geleden, ben ik dit consequent gaan doorvoeren en corrigeren. Tot vervelens toe voor mijn collega’s, maar... Ze zijn om, hoor. Want zeg nou zelf: wanneer je werkt als adviseur mobiliteit (bij Mobycon) is het natuurlijk een must om de juiste schrijfwijze aan te houden. En al helemaal wanneer je gespecialiseerd bent in dit onderwerp.

Overigens is in ieder geval bij één organisatie in de mobiliteitswereld de manier van schrijven veranderd en daar ben ik best trots op. Niet helemaal zonder slag of stoot, maar met hulp van woordenlijst.org, de NOS en een collega die al om was, is het gelukt. Bij woordenlijst.org en NOS kijk ik regelmatig hoe ik een woord moet schrijven als ik twijfel. Nu de mobiliteitsbranche nog… Zou deze blog daarbij helpen? Ik ben benieuwd!

irene
Irene Janssens is managementassistente bij Mobycon

Het originele artikel vindt u hier.

Naschrift van de redactie:

Bij OV-Magazine schrijven wij ov ook al jarenlang met kleine letters, soms tot verwarring van gastauteurs of geïnterviewden. Openbaar vervoer is niet alleen een algemeen begrip, maar ook een afkorting van twee woorden die met kleine letters zijn geschreven (tenzij aan het begin van de zin, zoals in het Nederlands gebruikelijk is). In het geval van onze eigen merknaam (OV-Magazine) gaat het dus om een merknaam, waarbij dus hoofdletters worden gehanteerd.

Op woordenlijst.org staat in de eerste regel "het OV", blijft het met het met hoofdletters of is dit een stukje on-wiskunde van een alpha om het hier zo neer te zetten?

Totale versnippering met geld verdienen als doel,
heeft het OV klein gemaakt, ov dus.!

Beste Cor, kijk ook eens op vandale.nl. Daar staat het duidelijker:

Betekenis 'ov'

ov (het; o)1afkorting van: openbaar vervoer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.