‘Weinig belemmering voor aanleg Lelylijn’

woensdag 4 december 2019
timer 4 min

De aanleg van de Lelylijn is een hot topic. Gisteren stemde de Tweede Kamer in met een haalbaarheidsonderzoek en maandag werd een symposium in Drachten gehouden over het belang van de Lelylijn.

Er zijn maar weinig redenen om de Lelylijn niet aan te leggen, zo stelden de verschillende sprekers.

De Tweede Kamer stemde gisteren unaniem in met een onderzoek naar de haalbaarheid van de Lelylijn. De treinverbinding loopt over hetzelfde traject als de Zuiderzeelijn; vanaf Amsterdam via Lelystad, Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen. Een treinrit van Amsterdam naar Groningen duurt dan nog maar één uur en tien minuten.

Symposium Lelylijn

Zo’n 350 geïnteresseerden kwamen maandag, tijdens het symposium ‘Lelylijn, verbinden met snelheid’, samen om te praten over het belang van Lelylijn. “Sprekers waren onder meer Ton Schroor (VNO-NCW MKB Noord), Anne Hettinga (Arriva) en Jouke van Dijk (Rijksuniversiteit Groningen)”, vertelt Mirjam Kramer regiomanager bij VNO-NCW MKB Noord.

Volgens Hettinga moet er niet te vroeg gejuicht worden. “Wat is nou in de politiek de beste truc om een besluit uit te stellen”, vroeg Hettinga zich hardop af tijdens het symposium. “Dat is een onderzoek. Ik maak me daarom zorgen dat de Lelylijn niet in het nieuwe regeerakkoord komt.” En dat is uiteindelijk wel het doel, zo zegt Kramer. “We willen uiteindelijk dat concrete plannen voor de aanleg in 2021 worden meegenomen in het regeerakkoord. We merken dat het idee steeds breder wordt gedragen, zo zijn alle huidige coalitiepartijen voor de aanleg”, aldus Kramer.

Goednieuwsshow

Het symposium was best een goednieuwsshow. Er zijn maar weinig redenen te bedenken om de Lelylijn niet aan te leggen. “Iedereen wordt er beter van, ook de Randstad”, benadrukt Kramer. “Het is voor iedereen van belang dat de Randstad een snelle verbinding krijgt met het Noorden. Daarnaast is het aantrekkelijk voor mensen die in het Noorden wonen en in Amsterdam werken, omdat er goed alternatief ontstaat voor de auto.” De ruimte is ook geen belemmering, zo stelt Kramer. “De Zuiderzeelijn heeft ervoor gezorgd dat de betreffende gemeenten de ruimte al gereserveerd hebben voor een spoorverbinding. Dit ligt vast in de bestemmingsplannen.”

De Lelylijn wordt van Lelystad doorgetrokken via Emmeloord, Heerenveen en Drachten naar Groningen

Huidige verbindingen

Naast het onderzoek naar de haalbaarheid van de Lelylijn, bekijkt het rijk ook of de huidige verbindingen versneld kunnen worden. Daar mag niemand in het noorden genoegen mee nemen, zo zei Arriva-directeur Hettinga maandag: “Het kost veel geld, en levert weinig reistijdwinst op. En als de huidige trajecten worden verbeterd, betekent dat ook dat treinen dan niet kunnen rijden. Dat kost geld en de reizigers moeten toch vervoerd worden. We moeten niet alleen naar minder reisminuten, maar vooral naar minder kilometers. Daar behaal je de echte winst.” Kramer komt met een grove schatting voor de kosten van de Lelylijn. “De verwachting is dat het zo’n zes of zeven miljard moet kosten. Dat is nog altijd goedkoper dan de bestaande verbindingen te verbeteren.”

Congestie stoppen

Jouke van Dijk is hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de Sociaal Economische Raad Noord-Nederland. Hij zei tijdens het symposium: “de congestie in het Westen moet ontstopt worden. De Lelylijn kan daarbij helpen.” De noordelijke provincies krijgen daarbij steun uit Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema zegt het idee van de Lelylijn van harte te ondersteunen. Halsema: “het is goed voor onze economie en brengt ons dichter bij elkaar.”

Van Dijk ziet nu meer kansen dan tijdens de lobby rondom de aanleg van de Zuiderzeelijn. “De politieke wil is er en we hebben te maken met vollere treinen en de opdracht dat we duurzamer moeten reizen. Bovendien is de rente nagenoeg nul. Als we onderzoek gaan doen, moet eruit komen dat de Lelylijn aanleggen een goed idee is.” Het haalbaarheidsonderzoek moet in februari of maart 2020 klaar zijn. “Dat moet ook wel als we de plannen voor de aanleg in het regeerakkoord willen hebben. Tot die tijd is het hard werken om alle neuzen dezelfde kant op te houden”, zo besluit Kramer.

Een jaar geleden werden we uitgelachen en nu lijkt het alleen maar logisch. Mooi natuurlijk en ik ben er blij om. Er is altijd de vraag over financiering en beschikbaarheid van geld. Het is daarom jammer dat naast alle actuele argumenten de historische kans om de historische weeffout in het nationale spoorwegennet te herstellen mede als belangrijk argument in uw artikel is opgenomen! #Lelylijn

Lijkt me beter om eerst een lijst van broodnodige OV-investeringen te maken en daarna een gemotiveerde keuze en planning. De (potentiële) vervoerwaarde van de Lelylijn zet dit project niet snel in de top 10. Lees even terug over Zuiderzeelijn, Langmangelden en investeringen in het Noorden. En "Regeren in Modderland" van Aquina over tunnelvisie bij infraprojecten.

Na ruim 150 jaar van het bestaan van spoorwegen in Nederland kunnen wij constateren dat dit middel bij uitstek een hoge bijdrage levert aan een veilige, schone, leefbare en snelle bereikbaarheid met een veel beperktere ruimtevraag t.o.v. autoverkeer. Het spoornet barst uit zijn voegen. Nu staan we op het punt nieuw materieel in te zetten dat weer 50 jaar mee gaat. Het spoor is toe aan een uitbreiding voor weer ruim een nieuwe eeuw. Dubbelspoor, viersporigheid en in het hart van Nederland: Breda - Utrecht - Huizen - Flevoland en de Flevolijn zijn allemaal hard nodig. Naast ERMTS en 3 KV!!
Het is een kwestie van snel de goede keuze maken en prioritering.

Verleden jaar heb ik de politieke partijen benaderd met mijn visie over de aanleg van een snelle spoorverbinding tussen Groningen - Lelystad middels het document North South Rail Connect. Diverse presentaties en gesprekken gevoerd. De doorbraak voor de snelle verbinding kwam, doordat ik op 3 februari contact zocht met de Telegraaf hetgeen resulteerde in een krantenartikel op 5 februari van dit jaar. De timing om de landelijke media te benaderen was perfect gekozen. De snelle spoorverbinding werd een hot topic tijdens de verkiezingen en weldra ging VNO-NCW zich actief bemoeien met de lobby van de snelle spoorverbinding. Ten opzichte van de ZZL verschilt mijn visiedocument op een aantal punten. De verbinding maakt integraal deel uit van de Holland Scandinavië Lijn. De spoorlijn maakt het mogelijk om 6 IC's per uur naar de Randstad te laten rijden, waarbij de reistijdwinst naar het Westen en Zuiden varieert van 1 tot 1 1/2 uur. Alle provinciale hoofdsteden in het Noorden profiteren en zijn aangehaakt op de snelle verbinding met een reistijdwinst van 1 tot 1/2 uur. Op basis van een uitgevoerde benchmark bedraagt de investeringssom circa € 4 miljard. Waar Kramer haar investeringssom op heeft gebaseerd is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is dat het onderzoek naar het upgraden van de snelheid op het bestaande spoor een investering vergt van € 5 tot € 10 miljard aldus wethouder Broeksma van de gemeente Groningen. De keuze voor een snelle en kortere verbinding richting Randstad lijkt mij niet moeilijk.

Destijds kreeg ik zwart op wit dat met de aanleg - heette destijds Zuiderzeelijn - voor 2010 zou zijn begonnen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »
person_outlineBlog

Meer slimme verkeersveiligheids-oplossingen alstublieft

27 sep 2022

In Nederland vallen de meeste verkeersdoden en verkeersslachtoffers in de bebouwde kom. Volgens de statistieken…

Lees verder »

'Ov-branche kan méér met milieueffecten'

8 sep 2022

In het ov draait ‘duurzaamheid’ vooral om de emissie van voertuigen. Maar meer milieueffecten zijn van belang…

Lees verder »

Thales implementeert ERTMS Centraal Veiligheidssysteem voor ProRail

17 mei 2022

ProRail heeft Thales de opdracht gegund om haar European Rail Traffic Management System (ERTMS) Central Safety…

Lees verder »
Ledstrip Arriva
flash_onNieuws

Mintgroene lichtlijn bij de halte? Dan staat er een passagier

26 apr 2022

Zekerheid bieden aan reizigers dat de bus stopt bij de halte, ook al is het donker. En tegelijkertijd onnodig…

Lees verder »
flash_onNieuws

Stijging grondstofprijzen nekt Maaslijn

22 apr 2022

De geplande elektrificatie en de gedeeltelijke spoorverdubbeling van de spoorlijn tussen Roermond en Nijmegen…

Lees verder »