WEpods gaan straks Duitse grens over

donderdag 22 december 2016
timer 2 min

Het onderzoeksproject met de automatische WEpods in Wageningen heeft Europese subsidie gekregen voor drie jaar. De voertuigen gaan ook in het Nederlands-Duitse grensgebied rijden.

De testritten tussen Wageningen en Ede en de ontwikkeling van de software van de WEpods kunnen definitief doorgaan. Het eenjarige project met de twee automatische voertuigen houdt deze maand op. Initiatiefnemer provincie Gelderland had subsidie aangevraagd voor drie jaar extra. Die is gisteren toegekend. Het nieuwe project is veel breder. Zo komen er grensoverschrijdende testritten, waarschijnlijk tussen Vaals en Aken en tussen Enschede en Gronau.

Verder gaan er automatische voertuigen rijden met reizigers en pakketten op vliegveld Weeze. En er komt een proef met autonoom rijdende trucks in konvooi, zoals de automatische wagentjes op de bloemenveiling. In totaal zijn er zeven ‘werkpaketten’ gedefinieerd, gericht op de doorontwikkeling van techniek en software van automatisch vervoer, op veiligheid en internationale wet- en regelgeving. De komende drie maanden worden de details uitgewerkt.

Deelnemers aan het onderzoeksproject zijn het Rijk, provincies, 20 bedrijven uit Nederland en Duitsland, Technische Universiteit Delft, Hogeschool Arnhem Nijmegen en het Duitse onderzoeksinstituut IKEM. De Stuurgroep Interreg VA Euregio Rijn-Waal gaf het groene licht voor het project, dat bekend staat als International Automated Transport (IAT).

Van het totale budget voor IAT, bijna 8,5 miljoen euro, komt ruim 3,7 miljoen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De partners in het project brengen ruim 2,7 miljoen euro in. Het overige komt van de gezamenlijke overheden van Noordrijn-Westfalen, ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.