Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

donderdag 22 oktober 2020
timer 3 min

Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de beschikbaarheidsvergoeding van 1,5 miljard euro in 2020. Het ministerie van IenW wees dit verzoek af omdat het gaat om ‘bedrijfsgevoelige informatie’. OpenGeo gaat in beroep.

Dat laat Stefan de Konink, voorzitter van de stichting, weten. “Natuurlijk moet een getroffen sector gesteund worden, maar daarover moet ook transparant gecommuniceerd worden. Het helpt onze samenleving niet als bestuurders informatie achterhouden en achter de schermen onderhandelen.”

Afgewezen

De Konink deed op zondag 7 juni het verzoek om inzage te krijgen in hoe de vergoeding is opgebouwd. Ook wilde hij inzage in de kosten en opbrengsten van de vervoerders.

Maar daarover kan het ministerie geen inzicht verschaffen, reageerde het ministerie op dinsdag 8 september per brief. Zo zijn de jaarstukken vanuit de publieke vervoerders HTM, RET, GVB en NS weliswaar openbaar, maar die van de private vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Transdev, Qbuzz niet.

Opbouw

Die stukken over de kosten en opbrengsten van het aanbieden van openbaar vervoer in 2019 (realisatiegegevens) en 2020 (prognoses) zijn wel bij het ministerie bekend, maar werden vertrouwelijk en met ondertekening van een geheimhoudingsverklaring verschaft.

Door deze gegevens openbaar bekend te maken, wordt bedrijfsgevoelige en concurrentiegevoelige informatie over de ‘al in het geding zijnde’ ov-bedrijven verspreid, schrijft het ministerie in de reactie.

Wel laat het ministerie weten dat de beschikbaarheidsvergoeding is opgebouwd uit de totale kosten van de vervoerders minus de opbrengsten. De opbrengsten worden opgebouwd uit: de subsidies vanuit decentrale overheden, de bijdrage van het ministerie van OCW voor de OV-studentenkaart en de (verminderde) reizigersopbrengsten. Onder voorwaarden kunnen bedrijven een beroep doen op een extra vergoeding van maximaal 2 procentpunt van de kosten.

Niet eerlijk

De Konink denkt daar het zijne van: “Het is niet eerlijk ten opzichte van alle andere ondernemers die noodgedwongen gebruik hebben moeten maken van de NOW-regeling en met bedrijfsnaam en voorschot nu wel online staan.”

Bovendien vraagt hij zich af of de regeling niet misbruikt kan worden door investeringen naar voren te trekken, in plaats van een pas op de plaats te maken. "Dat laat onverlet dat je als ambtenaar ook best trots zou mogen zijn op een goed georganiseerde regeling die ten tijde van crisis het openbaar vervoer beschikbaar houdt.”

In beroep

Bovendien reageerde het ministerie pas drie maanden nadat het verzoek werd ingestuurd, terwijl een wob-verzoek officieel binnen vier weken moet worden beantwoord. Verdaging van de beslistermijn met vier weken is mogelijk, omdat een zorgvuldige behandeling meer tijd vergt. Maar van een zorgvuldige behandeling zag De Konink niets terug. Daarom gaat Stichting OpenGeo in beroep.

Ook schreef hij in zijn verzoek op 7 juni: “Mocht u van mening zijn dat de informatie van deze private vervoerders bedrijfsgevoelig is, zou ik mijn verzoek willen bespoedigen door deze informatie volledig weg te laten en exclusief cumulatief afleidbaar te maken”. Hierop reageerde het ministerie niet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun om 12:28 uur

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »
Trein Shutterstock OV-Magazine
flash_onNieuws

KiM verwacht 99 procent reizigersherstel in 2023

17 jun om 12:06 uur

Op de langere termijn zal het ov-gebruik toenemen, daar zijn het KiM en vervoerders het over eens. Over de…

Lees verder »
trein shutterstock
flash_onNieuws

NS erkent: te weinig personeel voor dienstregeling

12 mei om 15:12 uur

Na een extra beroep op personeelsleden om de geplande treinen te kunnen laten rijden, geeft NS nu toe dat er te…

Lees verder »
flash_onNieuws

IenW verlengt coronavergoeding tot eind 2022

14 apr om 14:21 uur

Ov-bedrijven kunnen ook in het laatste kwartaal van 2022 rekenen op financiële steun van het Rijk. Dat heeft…

Lees verder »
flash_onNieuws

Dikke voldoendes voor het ov in coronajaar 2021

21 mrt om 15:00 uur

Ook in het coronajaar 2021 waarderen reizigers het Nederlandse openbaar vervoer met een dikke voldoende, dat…

Lees verder »
flash_onNieuws

Regering wil Lelylijn en betere ov-ontsluiting nieuwbouw

16 dec 2021

Het kabinet Rutte IV presenteerde woensdag 15 december het nieuwe regeerakkoord. Enkele belangrijke punten: de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Utrecht gaat voor ov-impuls vanaf 2025

16 nov 2021

Vanaf eind 2025 wil de provincie Utrecht veel vernieuwingen in het Utrechtse ov doorvoeren, zoals de inzet van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ov-gebruik hoger in beloopbare steden

24 sep 2021

Helge Hillnhütter, assistent-professor aan de Norwegian University of Science and Technology, vertelt op 7…

Lees verder »