Wob-verzoek afgewezen; OpenGeo in beroep

donderdag 22 oktober 2020
timer 3 min

Stichting OpenGeo deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (wob) over de totstandkoming van de beschikbaarheidsvergoeding van 1,5 miljard euro in 2020. Het ministerie van IenW wees dit verzoek af omdat het gaat om ‘bedrijfsgevoelige informatie’. OpenGeo gaat in beroep.

Dat laat Stefan de Konink, voorzitter van de stichting, weten. “Natuurlijk moet een getroffen sector gesteund worden, maar daarover moet ook transparant gecommuniceerd worden. Het helpt onze samenleving niet als bestuurders informatie achterhouden en achter de schermen onderhandelen.”

Afgewezen

De Konink deed op zondag 7 juni het verzoek om inzage te krijgen in hoe de vergoeding is opgebouwd. Ook wilde hij inzage in de kosten en opbrengsten van de vervoerders.

Maar daarover kan het ministerie geen inzicht verschaffen, reageerde het ministerie op dinsdag 8 september per brief. Zo zijn de jaarstukken vanuit de publieke vervoerders HTM, RET, GVB en NS weliswaar openbaar, maar die van de private vervoerders Arriva, EBS, Keolis, Transdev, Qbuzz niet.

Opbouw

Die stukken over de kosten en opbrengsten van het aanbieden van openbaar vervoer in 2019 (realisatiegegevens) en 2020 (prognoses) zijn wel bij het ministerie bekend, maar werden vertrouwelijk en met ondertekening van een geheimhoudingsverklaring verschaft.

Door deze gegevens openbaar bekend te maken, wordt bedrijfsgevoelige en concurrentiegevoelige informatie over de ‘al in het geding zijnde’ ov-bedrijven verspreid, schrijft het ministerie in de reactie.

Wel laat het ministerie weten dat de beschikbaarheidsvergoeding is opgebouwd uit de totale kosten van de vervoerders minus de opbrengsten. De opbrengsten worden opgebouwd uit: de subsidies vanuit decentrale overheden, de bijdrage van het ministerie van OCW voor de OV-studentenkaart en de (verminderde) reizigersopbrengsten. Onder voorwaarden kunnen bedrijven een beroep doen op een extra vergoeding van maximaal 2 procentpunt van de kosten.

Niet eerlijk

De Konink denkt daar het zijne van: “Het is niet eerlijk ten opzichte van alle andere ondernemers die noodgedwongen gebruik hebben moeten maken van de NOW-regeling en met bedrijfsnaam en voorschot nu wel online staan.”

Bovendien vraagt hij zich af of de regeling niet misbruikt kan worden door investeringen naar voren te trekken, in plaats van een pas op de plaats te maken. "Dat laat onverlet dat je als ambtenaar ook best trots zou mogen zijn op een goed georganiseerde regeling die ten tijde van crisis het openbaar vervoer beschikbaar houdt.”

In beroep

Bovendien reageerde het ministerie pas drie maanden nadat het verzoek werd ingestuurd, terwijl een wob-verzoek officieel binnen vier weken moet worden beantwoord. Verdaging van de beslistermijn met vier weken is mogelijk, omdat een zorgvuldige behandeling meer tijd vergt. Maar van een zorgvuldige behandeling zag De Konink niets terug. Daarom gaat Stichting OpenGeo in beroep.

Ook schreef hij in zijn verzoek op 7 juni: “Mocht u van mening zijn dat de informatie van deze private vervoerders bedrijfsgevoelig is, zou ik mijn verzoek willen bespoedigen door deze informatie volledig weg te laten en exclusief cumulatief afleidbaar te maken”. Hierop reageerde het ministerie niet.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

1 miljard extra voor IenW is niet genoeg

23 sep om 13:21 uur
De Rijksoverheid begroot voor 2022 een bedrag van 10,3 miljard euro voor Infrastructuur en Waterstaat. Dat is 1…
Lees verder »

Mondkapje blijft voorlopig verplicht in ov-voertuigen

15 sep om 09:54 uur
Met het vervallen van de anderhalvemeterregel per 25 september, hoeven reizigers niet langer een mondkapje te…
Lees verder »

Koninklijke onderscheiding voor bedenker OV-fiets

26 apr om 12:15 uurtimer4 min
Ronald Haverman (55), de bedenker van de OV-fiets, heeft op maandag 26 april een Koninklijke onderscheiding…
Lees verder »

Eringa vertrekt per direct bij Transdev

5 mrt om 16:35 uurtimer2 min
Pier Eringa stopt per direct als topman van Transdev Nederland, omdat zijn taken wegens de coronacrisis behoorlijk…
Lees verder »

Het jaar 2020 samengevat in 11 artikelen

18 dec 2020 timer5 min
Bij het eind van het jaar horen lijstjes. En OV-Magazine houdt van lijstjes. Daarom vatten wij het bijzondere ov-…
Lees verder »

Studenten kunnen spitsmijden tot augustus

13 nov 2020 timer2 min
De landelijke spreidingsafspraken tussen ov-sector en het onderwijs zijn verlengd tot 1 augustus 2021, laat Pedro…
Lees verder »

Vitale sector (?)

31 jul 2020 timer3 min
Met het afkondigen van de intelligente lockdown begin maart werd tegelijkertijd een aantal sectoren van vitaal …
Lees verder »

Coronavirus zorgt voor minder trein en bus

16 mrt 2020 timer2 min
In strijd tegen het coronavirus passen ov-bedrijven hun dienstregelingen aan en neemt de sector aanvullende…
Lees verder »