Gaan e-deelsteps Nederland veroveren?

maandag 28 juni 2021
timer 3 min

Sinds enkele jaren is micro-mobiliteit in opkomst: kleine deelvoertuigen die voor korte (stads)ritten en in het voor- en natransport worden gebruikt. Vooruitlopend op de introductie van de elektrische deelstep in 2022 in Nederland, deed Gijs Alberts onderzoek naar de verwachte effecten en naar hoe beleidsmakers hiermee moeten omgaan. De verwachtingen zijn niet louter positief.

 

In een samenwerking met AT Osborne en de TU Delft onderzocht Alberts de ervaringen van gebruikers en beleidsmakers wereldwijd. Hij laat zien dat de impact van deelsteps in het Nederlandse verkeerssysteem groot en negatief kan worden. Deze nieuwe mobiliteitsvorm is niet de vanzelfsprekende vervanger voor de auto. En de regulering van de deelstep moet aan veel voorwaarden voldoen om bij te kunnen dragen aan maatschappelijke aspecten als veiligheid, duurzaamheid en gezondheid.

AT Osborne-adviseur Puck Kole is mede-initiator van het onderzoek: ”Het toelaten van deelsteps in onze openbare ruimte is spannend zolang het daadwerkelijk gebruik in de Nederlandse context zich nog niet heeft bewezen. Het onderzoek laat zien dat beleidsmakers maatregelen moeten treffen om de gewenste bijdrage aan maatschappelijke doelstellingen te behalen.”

Hoewel micro-mobiliteit vaak als duurzaam alternatief wordt gepresenteerd, is de verwachting dat de duurzaamheidseffecten, zonder sturing, negatief zullen zijn. Dit komt voornamelijk door de modal shift-effecten. De deelstep vervangt namelijk vooral fietsen en wandelen en slechts in beperkte mate auto- of taxiritten. Als versterking van het ov in de first of last mile, zullen vooral jongeren geïnteresseerd zijn. Ook wordt verwacht dat de perceptie van verkeersveiligheid daalt. Tot slot leren we dat zonder regulering het straatbeeld sterk zal vervuilen en de toegankelijkheid vermindert.

Alberts ziet daarom een belangrijke rol voor overheden bij de introductie. “Om de genoemde nadelen te beperken, maar zonder een compleet verbod, kan een vergunningsstelsel uitkomst bieden. Hiermee worden aanbieders gedwongen te voldoen aan duurzaamheids- en veiligheidseisen. Ook de verrommeling, die we in veel steden wereldwijd zien, wordt beperkt.”

“Door eisen te stellen aan hoeveelheid en locaties van de deelsteps, wordt cherry picking voorkomen en kan juist ook de bereikbaarheid van minder drukke gebieden worden verbeterd. De deelsteps kunnen het ov aanvullen op plekken en tijdstippen die het ov niet (meer) bedient. Hubs, binnen én buiten de stad, kunnen de schakel vormen en de krachten van beide systemen bundelen.”

Kole vervolgt: “Ondanks de uitdagingen kan de deelstep een oplossing bieden voor diverse mobiliteitskwesties. Dit als onderdeel van een totale waaier van (nieuwe) vervoersmiddelen en -diensten. Het eerlijke verhaal blijven vertellen rondom benodigde regulering is cruciaal. Dit onderzoek helpt daar enorm bij. De resultaten zijn direct toepasbaar in de stedelijke praktijk waar bijvoorbeeld veel gemeenten de overstap willen maken naar autoluwe zones.”

De verwachting blijft dat het succes van de deelstep in Nederland kleiner wordt dan in het buitenland. “In ons fietsland hebben we natuurlijk al een goede formule voor korte ritten en de first en last mile. Het zal vooral de fun-factor en het veel kleinere ruimtegebruik zijn die de deelstepgebruikers én beleidsmakers zal overtuigen,” concludeert Alberts.

Lees hele onderzoeksrapport hier.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 2/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Nog meer andere gebruikers op de smalle fietspaden ,soms twee richtings fietspaden ?
Er zijn al gewone fietsen ,E Bikes ,Pedelecs ,Bakfietsen en Scoot mobilen.
Nu weer de deelstep ?
Niet toelaten !
Peter

Vergeet ook de first and last mile voor de auto niet. E-stepje achterin de kofferbak. Parkeren aan de rand vd stad (want gratis opladen daar bijv) en klaar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Arriva geeft boost aan flexibele Vlinder

23 okt 2023

De flexibele halte tot halte-dienst van Arriva, de Vlinder, is in een nieuw jasje gestoken. Het kent…

Lees verder »

Werken aan publieke mobiliteit

24 jul 2023

In de huidige mobiliteitswereld is de term openbaar vervoer toe aan een upgrade, schrijft Mobycon-adviseur…

Lees verder »

Kansen en kennisvragen rond automatisering ov-diensten

30 jun 2023

Het is allang niet meer de vraag óf geautomatiseerd rijden mogelijk is, maar hooguit wanneer het gemeengoed…

Lees verder »
person_outlineBlog

Bus rapid transit broodnodig

9 jun 2023

Naast ons kantoor in Hilversum ligt een gloednieuwe busbaan. Inwoners van ’t Gooi reizen via deze baan snel…

Lees verder »
person_outlineBlog

Kabelbaanvervoer: hoe serieus moeten we dat nemen?

2 jun 2023

Een kabelbaan is een exoot in ov-land, vaak als proefballon gebruikt en iets waar snel lacherig over gedaan…

Lees verder »

In vier stappen meer grip op mobiliteitsarmoede

9 feb 2023

Hoewel de aandacht voor mobiliteitsarmoede groeit, experimenteren overheden nog hoe ze ermee moeten omgaan.…

Lees verder »
person_outlineBlog

Is de hype van MaaS voorbij?

7 nov 2022

De landelijke MaaS-pilots lopen ten einde en lijken, mede door corona, niet te hebben bereikt waarop de sector…

Lees verder »
flash_onNieuws

Gelders flexsysteem: 5000ste rit na 5 maanden

19 sep 2022

De flexibele deeltaxidienst HaltetaxiRRReis maakte op 19 september zijn 5000ste rit, ruim vijf maanden na de…

Lees verder »