Gaan e-deelsteps Nederland veroveren?

maandag 28 juni 2021
timer 3 min

Sinds enkele jaren is micro-mobiliteit in opkomst: kleine deelvoertuigen die voor korte (stads)ritten en in het voor- en natransport worden gebruikt. Vooruitlopend op de introductie van de elektrische deelstep in 2022 in Nederland, deed Gijs Alberts onderzoek naar de verwachte effecten en naar hoe beleidsmakers hiermee moeten omgaan. De verwachtingen zijn niet louter positief.

 

In een samenwerking met AT Osborne en de TU Delft onderzocht Alberts de ervaringen van gebruikers en beleidsmakers wereldwijd. Hij laat zien dat de impact van deelsteps in het Nederlandse verkeerssysteem groot en negatief kan worden. Deze nieuwe mobiliteitsvorm is niet de vanzelfsprekende vervanger voor de auto. En de regulering van de deelstep moet aan veel voorwaarden voldoen om bij te kunnen dragen aan maatschappelijke aspecten als veiligheid, duurzaamheid en gezondheid.

AT Osborne-adviseur Puck Kole is mede-initiator van het onderzoek: ”Het toelaten van deelsteps in onze openbare ruimte is spannend zolang het daadwerkelijk gebruik in de Nederlandse context zich nog niet heeft bewezen. Het onderzoek laat zien dat beleidsmakers maatregelen moeten treffen om de gewenste bijdrage aan maatschappelijke doelstellingen te behalen.”

Hoewel micro-mobiliteit vaak als duurzaam alternatief wordt gepresenteerd, is de verwachting dat de duurzaamheidseffecten, zonder sturing, negatief zullen zijn. Dit komt voornamelijk door de modal shift-effecten. De deelstep vervangt namelijk vooral fietsen en wandelen en slechts in beperkte mate auto- of taxiritten. Als versterking van het ov in de first of last mile, zullen vooral jongeren geïnteresseerd zijn. Ook wordt verwacht dat de perceptie van verkeersveiligheid daalt. Tot slot leren we dat zonder regulering het straatbeeld sterk zal vervuilen en de toegankelijkheid vermindert.

Alberts ziet daarom een belangrijke rol voor overheden bij de introductie. “Om de genoemde nadelen te beperken, maar zonder een compleet verbod, kan een vergunningsstelsel uitkomst bieden. Hiermee worden aanbieders gedwongen te voldoen aan duurzaamheids- en veiligheidseisen. Ook de verrommeling, die we in veel steden wereldwijd zien, wordt beperkt.”

“Door eisen te stellen aan hoeveelheid en locaties van de deelsteps, wordt cherry picking voorkomen en kan juist ook de bereikbaarheid van minder drukke gebieden worden verbeterd. De deelsteps kunnen het ov aanvullen op plekken en tijdstippen die het ov niet (meer) bedient. Hubs, binnen én buiten de stad, kunnen de schakel vormen en de krachten van beide systemen bundelen.”

Kole vervolgt: “Ondanks de uitdagingen kan de deelstep een oplossing bieden voor diverse mobiliteitskwesties. Dit als onderdeel van een totale waaier van (nieuwe) vervoersmiddelen en -diensten. Het eerlijke verhaal blijven vertellen rondom benodigde regulering is cruciaal. Dit onderzoek helpt daar enorm bij. De resultaten zijn direct toepasbaar in de stedelijke praktijk waar bijvoorbeeld veel gemeenten de overstap willen maken naar autoluwe zones.”

De verwachting blijft dat het succes van de deelstep in Nederland kleiner wordt dan in het buitenland. “In ons fietsland hebben we natuurlijk al een goede formule voor korte ritten en de first en last mile. Het zal vooral de fun-factor en het veel kleinere ruimtegebruik zijn die de deelstepgebruikers én beleidsmakers zal overtuigen,” concludeert Alberts.

Lees hele onderzoeksrapport hier.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in OV-Magazine 2/2021. Wilt u OV-Magazine voortaan in print of digitaal ontvangen? Neem dan een abonnement.

Nog meer andere gebruikers op de smalle fietspaden ,soms twee richtings fietspaden ?
Er zijn al gewone fietsen ,E Bikes ,Pedelecs ,Bakfietsen en Scoot mobilen.
Nu weer de deelstep ?
Niet toelaten !
Peter

Vergeet ook de first and last mile voor de auto niet. E-stepje achterin de kofferbak. Parkeren aan de rand vd stad (want gratis opladen daar bijv) en klaar.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Successen van flexibel ov onder de loep

6 sep om 11:05 uur
Om het ov-systeem op niveau te houden, moeten we creatiever omgaan met beschikbare financiële middelen, stelt…
Lees verder »

Van Openbaar Vervoer naar Publieke Mobiliteit?

20 aug om 11:03 uur
Tijdens het bestuurlijk forum van de Dag van het OV 2021 op 22 maart brak Fleur Gräper, gedeputeerde in Groningen …
Lees verder »

Verwelkom nieuwe reizigers met MaaS-waardig aanbod

15 jun om 14:09 uurtimer3 min
Hopelijk staan we aan de vooravond van de heropening van Nederland. Iedereen wil naar buiten: het terras op, …
Lees verder »

MaaS-platform Rivier wil katalysator zijn

10 jun om 15:45 uurtimer5 min
De kersverse directeur van het MaaS-platform Rivier, Joep Hendriks, ziet Rivier als katalysator voor de…
Lees verder »

Beieren wil app voor treinaansluitingen

19 mrt om 12:13 uurtimer2 min
De Beierse regionale spoorautoriteit BEG wil samen met Deutsche Bahn Regio een app ontwikkelen, waarin reizigers…
Lees verder »

Kansen voor de ov-flexcombinatie

25 feb om 13:14 uurtimer11 min
Waar menig ov-liefhebber flexibele systemen in het verleden weinig kansen toedichtte, gloort voor flexadepten nu…
Lees verder »

Siemens bouwt MaaS-dienst ov-bedrijven

23 feb om 11:44 uurtimer2 min
Het gezamenlijke MaaS-platform van NS, RET en HTM moet er na verwachting dit najaar komen. Siemens Mobility gaat…
Lees verder »

MaaS-markt gaat samenwerking verbeteren

10 dec 2020 timer3 min
Vijftien MaaS- en deelmobiliteitsaanbieders en de G5-gemeenten ondertekenden de intentieverklaring Openbike II.…
Lees verder »