Fiets gratis mee op vijf buslijnen van Arriva

Fiets gratis mee op vijf buslijnen van Arriva

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Fiets gratis mee op vijf buslijnen van Arriva

Op drie buslijnen in Zuid-Holland Noord kunnen reizigers vanaf de nieuwe concessie in december gratis hun fiets meenemen.

De nieuwe VDL Citea LLE 12,5-meterbussen bieden tegenover de achterdeur plaats aan maximaal vier fietsen, die met sjorriemen worden vastgezet. Om een toevloed van fietsende forensen en scholieren te voorkomen mag de fiets op werkdagen alleen mee na 9.00 uur, en tevens in weekenden en schoolvakanties. Het gaat om de lijnen 90 (Den Haag–Nieuw-Vennep), 194 (Rotterdam–Bergambacht) en 196 (Rotterdam–Gouda).

De afspraak tussen provincie Zuid-Holland en nieuwe vervoerder Arriva komt voort uit de unaniem aangenomen motie ’Fiets mee in bus’ van het Zuid-Hollandse Statenlid Alfred Blokhuizen (GroenLinks).

Arriva hoopt dat reizigers met hun fiets vanaf de uitstaphalte snel en gemakkelijk hun bestemming kunnen bereiken. Ook zouden fietsers bij tegenwind de bus kunnen nemen, om vervolgens met rugwind terug te fietsen. Arriva koppelt de campagne ‘Stap in voor een uitstapje’ aan twee thematische fietsroutes rond ‘Over-Levende Monumenten’: Gouda–Schoonhoven en Leiden–Bollenstreek. Ook komen er arrangementen met fietshuur en horeca.

In Noord- en Zuidwest Friesland mag de fiets in de zomervakantie van 2013 gratis mee op de toeristische buslijnen 44 (Balk–Bolsward) en 47 (Sneek–Lemmer). Bij succes wordt de proef mogelijk verlengd. Op lijn 66 (Leeuwarden–Holwerd Haven) kunnen reizigers twee keer per dag hun fiets meenemen, maar dat kost 6 euro extra voor een fietskaartje. Op die lijn rijdt één VDL Citea XLE van 14,5 meter.

Statenlid Blokhuizen hoopt dat de fiets uiteindelijk op alle bussen in Nederland mee mag. Op dit moment mag dat alleen op de Connexxion-lijnen 20, 50 en 60 door de Westerscheldetunnel, tussen busstation Terneuzen en de halte Tolplein in ’s-Heerenhoek. Kosten: 1 euro per fiets, reserveren voor de ochtendspits verplicht. In Noord-Amerika en Scandinavië rijden bussen soms met een fietsenrek voorop. Gelderland onderzoekt nu met vervoerder Veolia en busbouwer Volvo of dat ook in Gelderland kan.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook