‘Onderhands gunnen leidt tot maximale kwaliteit HRN’

‘Onderhands gunnen leidt tot maximale kwaliteit HRN’

door in rubriek hoofdrailnet, onderzoek
Reacties uitgeschakeld voor ‘Onderhands gunnen leidt tot maximale kwaliteit HRN’

Als het Rijk gaat voor minimale kosten en maximale innovatie, dan werkt aanbesteding van het hoofdrailnet het beste. Is het doel maximale kwaliteit, dan ligt onderhandse gunning van het hoofdspoor aan NS het meest voor de hand.

Dat stelt Lisa Hijman in haar afstudeerscriptie ‘The tradeoffs between competitive tendering and direct awarding in public procurement’ (De afwegingen tussen openbare aanbesteding en onderhandse gunning in concessieverlening). Zij studeerde aan de Utrecht University School of Economics en stelde bij de Nederlandse Mededingings- autoriteit een matrix op om afhankelijk van de omstandigheden de beste keuze te maken.

Bij onderhandse gunning weegt de reputatie van de vervoerder zwaarder mee. Een nadeel kan zijn dat de politiek een voorkeur heeft voor één vervoerbedrijf en dat er na onderhandelingen een ingewikkeld contract met open eindjes ligt. Bij aanbesteding van een raillijn of netwerk is het contract minder ingewikkeld en wel volledig. Aanbesteden kost meer geld dan onderhands gunnen, maar biedt daarentegen meer transparantie.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook