Adviseur Arco Sierts: ‘Kennisloosheid is machteloosheid’

Adviseur Arco Sierts: ‘Kennisloosheid is machteloosheid’

door in rubriek advies
Reacties uitgeschakeld voor Adviseur Arco Sierts: ‘Kennisloosheid is machteloosheid’

Ingenieur en onafhankelijk spooradviseur Arco Sierts is niet bang voor de confrontatie. Hij fluistert soms Kamervragen in en staat aan de basis van moties of kritische krantenartikelen. Hij is in staat om voor ingewikkelde puzzels onorthodoxe oplossingen te bedenken.Sierts is een van de scherpste critici van NS en ProRail. Maar ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu moet het ontgelden. “IenM staat niet boven de materie, maar gaat eronder gebukt en wordt erdoor meegesleurd. Het ministerie heeft historisch gezien geen kennis van spoorse zaken als bedrijfsvoering en besturing. Het verzuipt in technisch geneuzel waar de spoorsector zo dol op is. Kennisloosheid is machteloosheid.”

Een voorbeeld van een ondoordacht project noemt Sierts ‘Beter Benutten’. “In 2001 heeft een groepje ambtenaren met Railinfrabeheer besloten dat het spoor te weinig wordt benut en dat er veel meer treinen over hetzelfde spoor moeten. Dat kan wel, maar zonder tegenmaatregelen verslechteren de punctualiteit en de robuustheid en moet je concessies doen aan de kwaliteit voor de klanten, zoals langere reistijd. Dat aspect wordt verzwegen aan de Tweede Kamer. In eerste instantie niet opzettelijk. Het is gewoon een gebrek aan fundamentele spoorkennis.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook