Nog steeds geen actuele vertrektijden van alle bussen

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Nog steeds geen actuele vertrektijden van alle bussen

In tegenstelling tot wat minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vorig jaar beloofde in een brief aan de Tweede Kamer, bieden beide ND-OV loketten (Nationale Data Openbaar Vervoer) nog niet alle werkelijke vertrektijden van bussen.

Twee partijen opereren nu als loket van het project ND-OV: de grote Reisinformatiegroep BV (het bedrijf achter 9292 van NS, Connexxion en de stadsvervoerders) en de kleine Stichting OpenGeo (een voorvechter van open data). Rijk, provincies en stadsregio’s hebben zowel alle ov-autoriteiten als alle vervoerbedrijven gemaand hun actuele data aan beide loketten te leveren. Vervoerders zijn verplicht de dienstregelingen, wijzigingen, vertragingen, tarieven en teksten door te geven, maar doen dat nog lang niet allemaal.

9292 biedt alleen de actuele data van Arriva, Connexxion, HTM en Qbuzz. OpenGeo is completer, maar mist de actuele data van tien concessies: vijf van Arriva (de vier Friese Waddeneilanden en Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee), vier van Connexxion (Arnhem Nijmegen, Twente, Voorne-Putten/Rozenburg en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal) en de RET-concessie (Rotterdam). Deze drie vervoerders leveren geen of alleen statische informatie (geplande dienstregelingen) aan Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie (GOVI), de organisatie van twaalf ov-autoriteiten die actuele data vrijgeeft via de Stichting OpenGeo.

Door onwil van vervoerders of laksheid van ov-autoriteiten zijn de actuele data van alle bussen in heel Nederland dus nog incompleet. Minister Schultz schreef in oktober dat alle vervoerders vanaf december actuele busdata zouden leveren. Die actuele data zijn nodig om werkelijke vertrektijden te kunnen geven op beeldschermen bij haltes en via app’s als ‘OVinfo’ en ‘Openbaar Vervoer’ op smartphones. Het meest open zijn de Stadsregio Amsterdam en Stadsgewest Haaglanden. Iedereen mag actuele data van hun vervoerders opslaan en overal voor gebruiken, dus bijvoorbeeld ook om de punctualiteit en rituitval bij te houden.

9292 en OpenGeo horen binnen een maand of ze de toetsing als ND-OV loket hebben doorstaan. OpenGeo heeft als nadeel dat het weinig kapitaalkrachtig is. 9292 heeft als minpunt dat de licentie niet overeenkomt met de eisen van Rijk, provincies en stadsregio’s. Zo mogen afnemers van 9292 geen data doorleveren aan andere partijen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook