Beide NDOV-loketten gaan door naar volgende ronde
dossier Big data

Beide NDOV-loketten gaan door naar volgende ronde

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Beide NDOV-loketten gaan door naar volgende ronde

Zowel 9292 als OpenGeo mogen door naar de volgende ronde als loket voor het project Nationale Data Openbaar Vervoer. Beide NDOV-loketten voldoen aan de 17 criteria van Rijk, provincies en stadsregio’s. 

Ze zijn in staat minimaal drie jaar dienstregelingen, wijzigingen, vertragingen, tarieven en teksten van vervoerders door te geven. Dat staat in de nog vertrouwelijke Gate review 1 NDOV-loket van de bureaus RebelGroup en Accenture.

De Reisinformatiegroep (het bedrijf achter 9292 van NS, Connexxion en de stadsvervoerders) scoort op alle criteria groen licht. Op verzoek van RebelGroup en Accenture heeft 9292 inmiddels de licentievoorwaarden aangepast, zodat die nu voldoen aan de eisen van Rijk, provincies en stadsregio’s. Een aandachtspunt voor een gelijk speelveld is nog dat 9292 een dubbele pet op heeft. Het levert als NDOV-loket data van de vervoerders HTM en RET aan het andere NDOV-loket van OpenGeo, en is zelf ook aanbieder van reisinformatie.

OpenGeo, een stichting die ijvert voor open data, scoort op bijna alle criteria groen licht. Oranje verkeerslichten zijn er voor ervaring en continuïteit. RebelGroup en Accenture vinden dat OpenGeo nog een ‘track record’ moet opbouwen en te veel drijft op sponsors en vrijwilligers. Volgens de twee bureaus kost het in de lucht houden van een NDOV-loket minimaal 100.000 euro per jaar. Tegen de twee oranje lichten heeft OpenGeo bezwaar aangetekend bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu omdat ervaring en continuïteit nieuwe criteria zouden zijn. De stichting wijst erop al jaren data te leveren aan tientallen afnemers (vooral apps).

RebelGroup en Accenture constateren bij beide partijen sterke overtuigingen over hoe de wereld er uit moet zien. 9292 vertegenwoordigt daarbij vooral de belangen van de vervoerbedrijven terwijl OpenGeo juist aan de poorten van die gevestigde orde rammelt. Binnenkort volgt een tweede check, of de beide NDOV-loketten wel de juiste gegevens leveren. Slagen ze ook voor die laatste test, dan mogen ze zich allebei officieel NDOV-loket noemen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook