Phileas gaat voorlopig niet geleid rijden

Phileas gaat voorlopig niet geleid rijden

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Phileas gaat voorlopig niet geleid rijden

De Phileas in het Franse Douai gaat ook dit jaar niet meer geleid rijden. Dat zegt directeur Ruud Bouwman van APTS, dochter van VDL en bouwer van de Phileas.

Een jaar geleden beloofde Bouwman in OV-Magazine nog dat de diesel-hybride Phileas in december 2012 gecertificeerd zou zijn om geleid te rijden via magneten in het wegdek. Het proces van de certificering, dat al zes jaar duurt, blijkt volgens Bouwman toch meer werk dan gedacht. Oorzaken van de vertraging zijn van ‘technische, procedurele en financiële aard’.

Ook de Phileas die zijn batterijen onderweg oplaadt via inductie loopt ongeveer een jaar vertraging op. De komende drie maanden legt APTS een testbaan aan op het terrein van AutomotiveNL in Helmond, waar het bedrijf gevestigd is. De lussen in het wegdek komen niet bij verschillende ‘haltes’, zoals eerst gepland, maar alleen bij het eindpunt. Door de voortschrijdende techniek is het nu namelijk mogelijk om de batterijen sneller op te laden.

Een soortgelijke inductiebus met oplaadplek op het eindpunt wordt al getest in Den Bosch. Daar gaat het om een 12-meterbus. Bouwman: “Onze Phileas is met 24 meter ruim twee keer zo zwaar. De relatief kleinere batterij in de bus laden we op met een bijna twee keer zo hoog vermogen.” In de zomer moet het testen beginnen. Op het bedrijventerrein komt ook een waterstoftankstation.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook