Waardering reiziger stijgt op bijna alle fronten

Waardering reiziger stijgt op bijna alle fronten

door in rubriek OV-klantenbarometer
Reacties uitgeschakeld voor Waardering reiziger stijgt op bijna alle fronten

De waardering van de reizigers voor het regionaal openbaar vervoer is de afgelopen zes jaar nog nooit zo hoog geweest: het gemiddelde rapportcijfer steeg van een 7,0 in 2007 naar een 7,4 in 2012. Vorig jaar was dat nog een 7,2.

De cijfers staan in de OV-Klantenbarometer 2012 van het KpVV. De bureaus I&O Research, inno-V en p2 projectmanagement ondervroegen daarvoor in het najaar 81.634 reizigers op 6000 ritten in 75 concessiegebieden.

De waardering is de afgelopen zes jaar op bijna alle fronten gestegen. Informatie en veiligheid ging van een 7,3 naar een 7,6; rijcomfort van een 7,0 naar een 7,4 en reistijd en doorstroming van een 6,2 naar een 6,8. Alleen de waardering voor de prijs van bus, tram, metro en regionale trein daalde de afgelopen jaren: van een 6,3 in 2007 naar een 6,2 in 2012.

Openbaar vervoer met of na een vaartochtje blijft favoriet onder de reizigers. De top-3 van de OV-Klantenbarometer bestaat ook dit jaar weer uit de streekbus op de Friese Wadden, de Waterbus Rotterdam–Drechtsteden en de met opheffing bedreigde Fast Flying Ferry Amsterdam–Velsen. De beste busconcessies van enige omvang zijn de streekbussen in de Zaanstreek en Almere. Beste regionale trein is Zwolle–Kampen van NS.

Grootste stijger is de Amsterdamse stadsbus: van een 6,9 in 2011 naar een 7,5 in 2012. Grootste dalers zijn de stadsbus Leeuwarden en de streekbussen in en om Rotterdam (die de RET overnam van Qbuzz): allebei een halve punt lager. Drager van de rode lantaarn is net als vorig jaar de trein Zwolle–Emmen met een 6,3. Vier van de vijf regionale spoorlijnen in de onderste regionen zijn eind 2012 overgenomen door Arriva. Pas in de Klantenbarometer 2013 blijkt of die vervoerder daar beter scoort dan NS en NS-dochter Syntus.

concessie                         vervoerder      cijfer 
 1 streekbus Friese Waddeneilanden Arriva/TCR 8,3
 2 Waterbus Rotterdam–Drechtsteden Aquabus 8,3
 3 Fast Flying Ferry Amsterdam–Velsen Connexxion 8,1
 4 streekbus Zaanstreek Connexxion 7,7
 5 trein Zwolle–Kampen NS 7,7
 6 stadsbus Apeldoorn Syntus 7,7
 7 streekbus Almere Connexxion 7,7
69 streekbus IJsselmond, Overijssel enFlevoland Connexxion 7,1
70 stadsbus Leeuwarden Connexxion 7,1
71 trein Zutphen–Hengelo–Oldenzaal Syntus 6,9
72 trein Nijmegen–Roermond Veolia 6,9
73 trein Arnhem–Tiel Syntus 6,6
74 trein Arnhem–Winterswijk–Zutphen Syntus 6,6
75 trein Zwolle–Emmen NS 6,3

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook