Douai eist geld terug van Phileas-bouwer APTS

Douai eist geld terug van Phileas-bouwer APTS

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Douai eist geld terug van Phileas-bouwer APTS

De ov-autoriteit van het Noord-Franse Douai heeft vier rechtzaken aangespannen tegen Phileas-bouwer APTS. De ov-autoriteit, SMTD, eist onder andere terugbetaling van 3 miljoen euro en hervatting van het busonderhoud in Douai.

SMTD en APTS hebben een al jaren durend conflict over het geleidingssysteem waarmee de in 2005 bestelde Évéole-bussen zouden worden uitgerust. APTS beloofde Douai dat de bussen geleid via magneten in de betonnen busbaan zouden kunnen rijden, maar dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Het systeem is nog steeds niet gecertificeerd door de Franse overheid.

APTS vroeg SMTP in 2009 een bijdrage van 9 miljoen euro in de ontwikkelingskosten van de software voor het geleidingssysteem. In februari 2011 ging SMTD akkoord, maar de betaling zou pas volgen als het systeem gecertificeerd zou zijn en goedgekeurd voor de exploitatie.

Vervolgens trok de ontwikkelaar van de geleidingssoftware, ingenieursbureau Altran, zich terug uit het project. APTS is ook met Altran verwikkeld in een juridische strijd, waarover geen van beide bedrijven een toelichting wil geven. APTS is nu op zoek naar een nieuwe softwareontwikkelaar. Directeur Ruud Bouwman: “Ik ben met een aantal partijen in gesprek, waaronder TNO.”

Een aantal Évéole-bussen staat intussen met gebreken aan de kant. Van de zeven bussen die voor de exploitatie nodig zijn, zijn er soms maar drie inzetbaar. SMTD heeft de 10-minutendienst moeten terugbrengen naar een frequentie van 20 of 30 minuten. APTS stelt dat de garantietermijn voor de bussen is verstreken. Bouwman: “Zolang SMTD de rekeningen niet betaalt, wordt er niet geleverd.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook