Zakenreizigers kunnen nu overal in- en uitchecken

Zakenreizigers kunnen nu overal in- en uitchecken

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor Zakenreizigers kunnen nu overal in- en uitchecken

Alle vervoerbedrijven hebben overeenstemming bereikt over ‘reizen op rekening’ voor zakelijke reizigers. Nu kunnen houders van een NS-Business Card met die kaart bij alle vervoerders in- en uitchecken en achteraf via NS de maandelijkse rekening van hun ritjes krijgen.

Een jaar geleden konden zakelijke NS-reizigers alleen nog in- en en uitchecken bij de Rotterdamse stadsvervoerder RET.

De overeenstemming tussen alle vervoerders betekent ook dat zij nu allemaal een OV-Business Card op de markt kunnen brengen waarmee zakelijke reizigers overal kunnen in- en uitchecken. Dat is een van de vijftien acties in het manifest ‘Samen op reis; OpStap naar een beter OV’ van reizigersvereniging Rover en actie-organisatie Urgenda.

Verder is afgesproken dat er een onafhankelijke verdeling komt van de opbrengsten uit alle OV-chipkaarten, een vurige wens van de regionale vervoerders. Het chipkaartconsortium Trans Link Systems gaat dat doen. Nu verdeelt NS de opbrengsten nog op basis van enquêtes in de trein. Voor papieren treinkaartjes blijft dat voorlopig ook zo.

“Niemand snapt dat je bij Veolia-treinen met een NS-Business Card kunt in- en uitchecken.”

Directeur marketing & ontwikkeling Gosse Veenstra van Veolia, tevens een van de onderhandelaars met NS, roept alle vervoerders op om geen aparte namen als de ‘Connexxion Travelcard’, ‘NS-Business Card’ of ‘Veolia Reiskaart’ te voeren, maar uitsluitend ‘Business Card’ of ‘OV-Business Card’, met hooguit het logo erop van de vervoerder die de kaart uitgeeft. “Dan kunnen we naar gezamenlijke marketing. Want niemand snapt dat je bij onze Veolia-treinen in Limburg met een NS-Business Card kunt in- en uitchecken. NS staat open voor onze suggestie, maar vindt het nog moeilijk om afstand te nemen van die twee letters N en S.”

De volgende stap is dat ‘reizen op rekening’, dus achteraf betalen, ook beschikbaar komt voor niet-zakelijke reizigers. Dat kan wel een paar jaar duren.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook