Nieuwe app toont beschikbaarheid OV-fiets

Nieuwe app toont beschikbaarheid OV-fiets

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe app toont beschikbaarheid OV-fiets

NS OV-fiets komt volgens directeur Remco Wieland van het NS Ketenbedrijf nog dit jaar met een app waarmee abonnees kunnen checken of er op een bepaalde huurlocaties voldoende OV-fietsen staan.

Doel is het managen van de verwachtingen van de abonnees om zo bijvoorbeeld frustratie over nee-verkoop te voorkomen. Voorwaarde voor de nieuwe OV-fietsapp is dat er eind dit jaar eerst een nieuw systeem functioneert dat communiceert tussen de centrale computer van OV-fiets en de 250 huurlocaties.

Momenteel moeten de scanners vanaf de huurlocaties inbellen om data uit te wisselen, zoals verhuurtijdstip, innametijdstip, pasnummer en fietsnummer. Bij de meeste huurlocaties gebeurt dat ’s nachts. Het gevolg daarvan is dat een actueel overzicht van de beschikbare OV-fietsen ontbreekt. Een ander nadeel is dat nummers van nieuwe passen ook alleen ’s nachts worden uitgewisseld, waardoor bestaande abonnees met een nieuwe NS-pas of nieuwe abonnees een dag moeten wachten voordat ze (weer) OV-fietsen kunnen huren. Een permanente verbinding tussen de centrale computer en de huurlocaties lost dat soort problemen op.

De betrouwbaarheid van de nieuwe app hangt volgens formulemanager Piero Witmer van OV-fiets wel af van het stallingspersoneel: “De medewerkers moeten een OV-fiets bij terugkomst meteen scannen, anders werkt de app niet.” Witmer wil de waarschijnlijk gratis app eerst uitvoerig testen voordat hij hem aanbiedt aan de abonnees.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook