Sociaalcontract voor vruchtbaar samenwerken in concessie

door in rubriek advies
Reacties uitgeschakeld voor Sociaalcontract voor vruchtbaar samenwerken in concessie

Ov-autoriteiten doen er verstandig aan om naast de juridische overeenkomst een aanvullend ‘sociaalcontract’ te sluiten met hun vervoerbedrijven. Daarin staat hoe de partijen met elkaar omgaan, volgens de geest van de concessie. 

Dit adviseert bureau Significant in het rapport It takes two to tango van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer.

Een sociaalcontract tussen ov-autoriteit en vervoerder beschrijft hun visies en verwachtingen, stimuleert vruchtbaar samenspel en vergroot wederzijdse openheid. Daardoor kunnen beide partijen flexibeler inspelen op ontwikkelingen tijdens de duur van hun concessie zonder elkaar bij elk wissewasje in de haren te vliegen over harde afspraken die voor acht of tien jaar vastliggen.

Een sociaalcontract is vooral bedoeld voor subjectieve, niet meetbare zaken, zoals de kwaliteit van samenwerking. Uitsluitend monitoren op meetbare zaken kan volgens Significant bij vervoerders overkomen als agressieve controle en kan sancties van ov-autoriteiten in de hand werken.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook