Walter Etty: Rover moet korting voor leden regelen

Walter Etty: Rover moet korting voor leden regelen

door in rubriek advies, reizigers
Reacties uitgeschakeld voor Walter Etty: Rover moet korting voor leden regelen

“Rover is goed bezig, maar het lage aantal van 5600 leden maakt de vereniging kwetsbaar. Rover zou meer kunnen inspelen op de individuele reiziger. Bijvoorbeeld met meer aandacht voor de fiets en de deelauto en korting op een OV-chipkaart.” Dat zegt Walter Etty, oud-voorzitter van de Consumentenbond.

 Etty is nu als partner van bureau Andersson Elffers Felix onafhankelijk voorzitter van Samen op reis. In die initiatiefgroep laten Rover en actie-organisatie Urgenda topmensen uit de ov-sector verbeteringen regelen.

“De Consumentenbond is in feite een uitgeverij die met de winst op tijdschriften de belangen van de leden behartigt. En de ANWB kan dankzij de Wegenwacht ook dat soort service verlenen aan de leden”, vergelijkt Etty. “Op eenzelfde manier zou Rover met vervoerders kunnen onderhandelen over een postpaid OV-Business Card voor de leden, zodat ze achteraf de rekening voor hun reizen thuisgestuurd krijgen. Door de korting kunnen ze hun lidmaatschapsgeld terugverdienen. Zo’n verdienmodel geeft Rover meer autonomie, een sterkere band met de leden en meer invloed in de ov-sector.”

“Binnen Rover heerst soms een anti-autosfeer, terwijl de auto voor veel mensen net zo’n gewoon vervoermiddel is als de fiets. Voor vervoer van deur tot deur met fietsen en deelauto’s zou Rover strategische bondgenootschappen kunnen sluiten met de Fietsersbond en de ANWB. Bijvoorbeeld om de keuze bij het stallen van fietsen te vergroten.”

Volgens Etty moet de reizigersvereniging oppassen geen onderdeel van het compromis te worden. “Vervoerders zijn zelf verantwoordelijk voor de contacten met hun klanten. Rover moet niet in hun plaats spreken. Anders zeggen vervoerders: we hebben het aan de klanten gevraagd, terwijl ze bedoelen dat er in het Locov over is gesproken.”

“Bij leden met veel liefde voor het openbaar vervoer is een gevaar dat ze hun eigen hobby’s gaan uitoefenen en vervreemden van de achterban. Treinen spotten en dienstregelingen doorvlooien kan best, maar dan in een apart clubje.”

Etty adviseert Rover een langetermijnvisie op te stellen met een top-10 van dingen die geregeld moet worden plus het jaar waarin dat moet zijn geregeld. “Dan kan iedereen er naartoe werken. Net als met de uitstootnormen van de Europese Unie.”

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook