Zweedse bus in 5 minuten opgeladen
dossier ZE2025

Zweedse bus in 5 minuten opgeladen

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Zweedse bus in 5 minuten opgeladen

De Zweedse stad Göteborg gebruikt sinds mei een snellaadsysteem waarmee het de accu’s van drie hybride Volvo-bussen in 5 minuten oplaadt.

Een pantograaf op het dak van de bus maakt op het eindpunt van buslijn 60 contact met de snellader van het Spaanse bedrijf Opbrid.

De batterijen hebben een ultrasnelle oplaadcapaciteit en zijn gemaakt van lithium titanaat nanomateriaal, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Epyon (inmiddels ABB). Accu’s van dit materiaal hebben volgens Opbrid een lange levensduur. Met de volgeladen accu’s kan de bus 10 tot 15 kilometer elektrisch rijden. De dieselmotor gebruikt de hybride bus om vertraging in te lopen en als er geen tijd is om te laden.

Een groot voordeel van het snelladen is dat de investeringen voor de infrastructuur relatief gering zijn. Omdat de accu’s na elke rit worden opgeladen, kunnen de batterijen klein blijven. Een nadeel is dat de vermogensoverdracht van minimaal 200 kW erg hoog is. Dit stelt extra eisen aan het elektriciteitsnet. De stroom komt van windmolens in de omgeving van Göteborg. De snellaadtechniek is begin 2011 beproefd in de Zweedse stad Umeå.

Dit nieuws staat in het onlangs verschenen boek Rijden onder spanning. Waarheen met de elektrische auto? van wetenschapsjournalist Rijkert Knoppers. Het boek geeft een beeld van de kansen en belemmeringen van elektrisch rijden, zowel van personenauto’s als van bussen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook