BRU zet fietskluizen voor dagstallers bij bushalte

BRU zet fietskluizen voor dagstallers bij bushalte

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor BRU zet fietskluizen voor dagstallers bij bushalte

Het Bestuur Regio Utrecht (BRU) en het Fietsberaad beginnen in maart 2014 een proef met acht fietskluizen bij de bushalte Jordanlaan in Zeist. Anders dan de jaarkluizen van NS Fiets bij stations zijn die fietskluizen ook per dag te huren en te reserveren.

“In Zeist stonden al kluizen, van die hondenhokken noem ik ze maar. Het was vrij ingewikkeld om die te huren, dat kon alleen via een jaarabonnement”, vertelt BRU-beleidsmedewerker Herbert Tiemens in het blad Fietsverkeer. “Als je zeker weet dat je je fiets bij de halte in een kluis kunt zetten, durf je er op een duurdere, betere fiets naartoe te rijden.”

Fietsende busreizigers kunnen zich bij de fietskluizen in Zeist identificeren met hun OV-chipkaart of andere kaart met een RFID-chip. De eerste 24 uur is het stallen in de fietskluis gratis. “We waren op zoek naar een model dat simpel werkt en gebruiksvriendelijk is”, zegt coördinator Otto van Boggelen van het Fietsberaad. “De kluis werkt net als de afvalcontainers in sommige gemeenten, die je met een pasje opent.”

Je kunt ook een fietskluis reserveren. Dan gaat het slot alleen voor jou open. Wel moet je dan via de site veiligstallen.nl een account maken en een machtiging afgeven om de daghuur van pakweg een euro automatisch te laten incasseren.

Andere overheden kunnen aanhaken. “Regionale overheden langs de Zuidtangent en Hofpleinlijn zitten nog met kluizen in hun maag die werden beheerd door NS”, zegt Van Boggelen tegen OV-Magazine. “Dit nieuwe systeem is een mooi alternatief.”

Bij NS Fiets kun je een fietskluis alleen per jaar huren. Dat kost 109 euro plus 40 euro borg voor de sleutel, die NS per post opstuurt. ProRail experimenteerde in 2011 met daghuur van fietskluizen op de stations Arnhem Zuid, Beilen, Didam, Leerdam en Vleuten. Reizigers konden daar pinnen of chippen. De kosten waren volgens ProRail extreem hoog en het gebruik lag extreem laag: de bezetting varieerde van 1 tot 5 procent. ProRail heeft toen geconcludeerd dat dagstallen in kluizen te duur is en geen gemeenschapsgeld meer waard is.

Een fietskluis kost ongeveer 3000 euro per stuk. En met software in de deur om chipkaarten te herkennen ongeveer 4000 euro. In totaal kosten de acht kluizen het BRU dus 32.000 euro. Alles bij elkaar gaat de proef in Zeist ongeveer 50.000 euro kosten.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook