Consortia ontevreden over actuele data via 9292

vrijdag 1 november 2013
timer 3 min

De vijf consortia die vijf actuele ov-routeplanners bouwen, klagen over de actuele data die ze via 9292 van de vervoerders krijgen. “De compleetheid en stabiliteit zijn ontoereikend”, vat Stefan de Konink de grieven samen.

Zijn bedrijf Kinkrsoftware is onderdeel van het consortium ‘Bliksem’. De Konink is ook voorzitter van de Stichting OpenGeo, de beheerder van een van de twee loketten van het project Nationale Data Openbaar Vervoer van Rijk, provincies en stadsregio’s. Het andere NDOV-loket is het bedrijf 9292.

Drie ov-bedrijven blijven in gebreke. GVB levert alleen statische data, dus volgens de geplande dienstregeling, en EBS en Syntus leveren helemaal geen data. De Konink: “We weten dus bijvoorbeeld niets over de punctualiteit en de voertuiglocatie van die drie vervoerders. Daarmee krijgen de vijf consortia hun business cases voor hun actuele reisplanners niet rond. Aan marktpartijen is het niet te verkopen dat een landelijke app niet werkt in Amsterdam of Gelderland.” Op de websites ovradar.nl en ovzoeker.nl is te zien waar dat toe leidt: lege vlekken in en boven Amsterdam (GVB en EBS) en op de Veluwe (Syntus).

De actuele data van de andere vervoerders krijgt OpenGeo via het Shared Service Center van 9292. De Konink: “Dat is één databundel waarbij wij niet kunnen identificeren van welke vervoerder de data komen, terwijl de standaard van Bison dat wel voorschrijft. Ik ben niet tegen een Shared Service Center, maar wel tegen de verschuiving van decentrale levering via de vervoerders naar centrale levering via 9292. Want als 9292 eruit ligt, gaat alles down. Ook ons NDOV-loket. 9292 heeft er dit jaar al 80 uur uit gelegen.”

De vervoerders willen geen leveringsovereenkomst tekenen met het NDOV-loket van OpenGeo. “Ze hebben die overeenkomst zelf opgesteld, maar hun juristen wijzen die nu af.” Daarmee is een patstelling ontstaan tussen het kleine OpenGeo en het grote 9292. De Konink vermoedt een lobby van 9292, dat in handen is van NS, Connexxion en stadsvervoerders. “Wij regelen het wel voor jullie, is de houding van 9292. Ik snap het wel: als er vijf nieuwe ov-reisplanners op de markt komen, dan valt er voor 9292 geen droog brood meer te verdienen.” Directeur Stefan Hulman van 9292 is wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Hoewel dat niet de taak is van een NDOV-loket, kan OpenGeo via een omweg herleiden welke data van welke vervoerder komen. De kwaliteit ervan verschilt per vervoerder. “De actuele data van Connexxion is goed, maar bij Arriva en Veolia is het huilen met de pet op”, oordeelt De Konink. Vandaag hebben de vijf consortia een gesprek met Michiel Beck van het ministerie van infrastructuur en Milieu. Hij is namens IenM, provincies en stadsregio’s projectmanager NDOV. Ze hebben hem tekst en uitleg gevraagd en verwachten professionelere afspraken.

De vijf consortia presenteren op 12 december hun ov-reisplanners op het landelijke congres Planlab: de toekomst van reisinformatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Reis anders en haal meer uit je reistijd

3 aug 2023

Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…

Lees verder »

Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder

4 jul 2023

In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…

Lees verder »
flash_onNieuws

Timmermans: Europese boekingsapp in 2025

30 mei 2023

De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’

24 apr 2023

Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…

Lees verder »
flash_onNieuws

Impasse rond cao streekvervoer duurt voort

23 feb 2023

Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…

Lees verder »
flash_onNieuws

Ticketverkoop European Sleeper van start

20 feb 2023

De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…

Lees verder »

‘Fysieke wayfinding verhoogt klantervaring’

13 feb 2023

Voor de optimale klantbeleving speelt fysieke wayfinding een essentiële rol, vertelt Michiel Meurs van FromAtoB…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zeven tips voor reizigers tijdens de ov-stakingen

6 feb 2023

Een gedeelte van het personeel van streekvervoerders Arriva, Qbuzz, EBS, Keolis, RET Bus, Hermes en Connexxion…

Lees verder »