Schoon geel van Qbuzz vervangt blauw-wit in Utrecht
dossier ZE2025

Schoon geel van Qbuzz vervangt blauw-wit in Utrecht

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Schoon geel van Qbuzz vervangt blauw-wit in Utrecht

Het straatbeeld van Utrecht wordt vanaf 8 december bepaald door nieuwe Mercedesbussen in het geel-bruin van Bestuur Regio Utrecht.

Qbuzz heeft 66 standaardbussen en 72 gelede bussen van 18 meter aangeschaft, die de blauw-witte stadsbussen van GVU-Connexxion gaan vervangen. De nieuwe bussen voldoen aan de Euro VI-norm voor dieselvoertuigen en produceren 50 procent minder fijnstof en 80 procent minder NOx in vergelijking met EEV-bussen. Dankzij een nabehandeling van de uitlaatgassen blijft de emissie ver beneden de Euro VI-norm.

Qbuzz heeft de busorder niet aanbesteed, maar Mercedes gekozen op grond van de goede ervaring die is opgedaan in Groningen en Drenthe met vergelijkbare Citaro-bussen. Bussen met Euro-VI motoren rijden sinds juni 2012 naar tevredenheid bij het ov-bedrijf ESWE in Wiesbaden, een proeftuin van Mercedes voor nieuwe bustypen en -motoren.

De 142 streekbussen in geel-bruine uitvoering neemt Qbuzz over uit de lopende streekconcessie. Deze bussen gaan vanaf 8 december rijden op GTL (Gas-To-Liquid), een nieuwe schone brandstof van Shell die is afgeleid van aardgas. Op de Utrechtse buslijn 2 door het museumkwartier zet Qbuzz 3 elektrische bussen van 10 meter in van het Britse Optare. De bussen hebben Lithium-ion batterijen die worden opgeladen via inductie.

Omdat Mercedes geen dubbelgelede bussen heeft, bestelde Qbuzz 17 dubbelgelede bussen van 24 meter bij het Belgische Van Hool. Ook deze bussen voldoen aan de Euro-VI norm. Ze worden in het voorjaar van 2014 geleverd. Tot die tijd blijven de blauw-witte bussen rijden op buslijn 12 naar De Uithof. Op lijn 11 (via het centrum) naar De Uithof verdwijnen de dubbelgelede bussen al op 8 december.

Een marketingcampagne moet reizigers er toe brengen de reis naar De Uithof te beginnen op de stations Lunetten, Overvecht en Driebergen-Zeist. Qbuzz verwacht dat de vervoervraag op de centrumlijn vanaf Utrecht Centraal naar De Uithof daardoor zodanig zal afnemen dat de enkelgelede bussen van Mercedes volstaan.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook