Stefan de Konink wint Blije Reizigers Prijs

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor Stefan de Konink wint Blije Reizigers Prijs

Voorzitter Stefan de Konink van de Stichting OpenGeo heeft de Blije Reizigers Prijs 2013 van kennisnetwerk Railforum gewonnen.

Volgens de jury is Stefan de Konink hét symbool voor het openstellen van actuele ov-data. “Mede door zijn vasthoudendheid beschikken we nu over app’s die het reizen per ov plezieriger maken”, staat er in het rapport (.pdf)

OpenGeo is de beheerder van een van de twee NDOV-loketten (het project Nationale Data Openbaar Vervoer van Rijk, provincies en stadsregio’s). De stichting is daarmee de tegenspeler van 9292, het andere NDOV-loket.

Stefan de Konink (28) is langstudeerder (kunstmatige intelligentie), eigenaar van eenmanszaak Kinkrsoftware en spreekbuis van het project openOV, onderdeel van OpenGeo. Zijn steven naar open ov-data is geboren uit ergernis over slechte reisinformatie op busstation Leiden. Daarop bestookte hij vervoerders en ov-autoriteiten met mailtjes en telefoontjes.

Op voorspraak van beleidsmedewerker Joost van Os van de Stadsregio Amsterdam ontvangt openOV sinds begin 2011 actuele ov-data van GOVI (Grenzeloze Openbaar Vervoer Informatie), een samenwerkingsverband van ov-autoriteiten. “Dat Stefan de Konink dit op eigen kracht bij vrijwel alle vervoerbedrijven heeft weten te bereiken, is een prestatie van formaat”, aldus het juryrapport van de Blije Reizigers Prijs.

Vervoerders zijn vaak huiverig hun actuele data vrij te geven. De Konink ziet daar drie redenen voor: boetes voor vertraging of rituitval, de concurrent die meekijkt en zelf de controle willen houden. “Ik zou juist denken dat een vervoerder belang heeft bij zoveel mogelijk mensen in de bus. Hoe meer reisinfo, hoe beter.”

Met zijn bedrijf Kinkrsoftware is De Konink ook betrokken bij het consortium Bliksem dat voor de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Infrastructuur en Milieu een van de vijf nieuwe ov-reisplanners ontwikkelt.

De andere kanshebbers voor de Blije Reizigers Prijs waren een OV-chipkaart van HTM voor gasten van Haagse hotels, en de SocialCoupé die de studenten Jop Doets en Laurent Lubbers regelmatig met NS organiseren in de trein.

De jury had ook graag Reizen-op-Rekening genomineerd, maar deze vorm van achteraf betalen met de OV-chipkaart bestaat alleen nog voor de zakelijke markt (met de mobiliteitskaarten van Mobility Mixx, NS, Radiuz en XXimo). Vervoerders kunnen dan achteraf het gunstigste tarief rekenen. “Pas dan biedt de OV-chipkaart de beloofde meerwaarde voor de reiziger”, aldus de jury.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook