OV-autoriteiten moeten EBS, GVB en Syntus aanspreken
dossier Big data

OV-autoriteiten moeten EBS, GVB en Syntus aanspreken

door in rubriek reisinformatie
Reacties uitgeschakeld voor OV-autoriteiten moeten EBS, GVB en Syntus aanspreken

Alle vervoerbedrijven zijn verplicht actuele data te leveren aan de twee loketten van het project Nationale Data Openbaar Vervoer (NDOV), maar staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat hen niet achter de broek zitten.

Dat is de taak van provincies en stadsregio’s, zei Michiel Beck, projectleider van het NDOV vorige week tijdens Planlab, een bijeenkomst over de toekomst van reisinformatie. Op dit moment leveren EBS, GVB en Syntus nog geen actuele data aan een van de NDOV-loketten. De Stadsregio Amsterdam en de provincie Gelderland moeten hun vervoerders daar dus op aanspreken.

Tijdens Planlab presenteerden vijf consortia vorige week hun actuele, multimodale reisplanners. Deze planners zijn vooral breder en persoonlijker dan de reisplanners van 9292 en NS. Zo krijgen de planners van de consortia ook actuele informatie over ketenvervoer (deelauto, fiets, P+R) en kun je ze aanpassen aan je persoonlijke reisvoorkeuren.

Het consortium Bliksem van Kinkrsoftware (Stefan de Konink, winnaar Blije Reizigers Prijs van kennisplatform Railforum) en OVinfo (Thomas Koch, maker van de beste ov-app volgens reizigersvereniging Rover) kunnen ook de kwaliteit van dienstregelingen beoordelen op bereik, overstappen en snelheid. Alle consortia hameren op betere, betrouwbaardere en completere actuele data van de vervoerders

De ov-planners worden het komende jaar uitgebreid met ketenvervoer, naarmate er voldoende goede data zijn. De reisplanners komen voort uit het project Multimodale Reisinformatie van het ministerie van IenM, provincie Noord-Brabant en vier andere regio’s.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook