Wordt station Beukenlaan ‘Eindhoven SS’?

Wordt station Beukenlaan ‘Eindhoven SS’?

door in rubriek stations
Reacties uitgeschakeld voor Wordt station Beukenlaan ‘Eindhoven SS’?

Station Eindhoven Beukenlaan gaat Eindhoven Strijp S heten. De gemeente Eindhoven, NS en ProRail geven het station de komende maanden een opknapbeurt van 550.000 euro.

Daarbij horen ook de nieuwe naam en een hippere uitstraling.

Strijp S is een voormalig industrieterrein van Philips. Het geldt nu als het creatieve en culturele hart van Eindhoven. “De naam Strijp S is bekender dan de straat Beukenlaan”, aldus ProRail. “Om de naam beter aan te laten sluiten op de omgeving wordt hij dus veranderd.” In de volksmond wordt de nieuwe stationsnaam al afgekort tot ‘Eindhoven SS’.

“De keuze voor Eindhoven Strijp S valt mijns inziens in de categorie bidden om een ziekte”, reageert oud-voorlichter van NS John Krijgsman op persoonlijke titel op www.prorail.nl. “Uit het oogpunt van reisinformatie moeten stations en haltes duidelijke en eenduidige namen hebben. Want die naam wordt getoond via allerlei media en moet automatisch én gewoon door een mens kunnen worden omgeroepen: foutloos. Als ik ProRail en NS was, zou ik dit toch maar veranderen in het simpelere Eindhoven Strijp.”

Van 1890 tot 1973 was er een station Den Haag SS. SS staat voor Staatsspoor, naar de exploitant Staatsspoorwegen. Den Haag HS (Hollands Spoor) was van de concurrent, de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij. Station Den Haag SS lag op de plek waar nu Den Haag Centraal ligt.

Het hernoemen van stations past in de trend om de belangrijkste bestemming in de naam op te nemen. Amsterdam Bijlmer werd eind 2007 Amsterdam Bijlmer ArenA (met twee hoofdletter A’s in ArenA). Hilversum Noord heet sinds december 2013 Hilversum Media Park en Nieuweschans Bad Nieuweschans. Daarentegen degradeerde Amsterdam Zuid WTC eind 2007 tot het kortere Amsterdam Zuid.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook