Nieuwe proef met OV-fietsen op straat
dossier Innovatie

Nieuwe proef met OV-fietsen op straat

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Nieuwe proef met OV-fietsen op straat

De gemeente Utrecht en NS houden de komende drie maanden een proef met twee OV-fietspunten op straat. Er staan 16 OV-fietsen naast een nieuwe OV-fietszuil op het Janskerkhof (bij een busbaan met een bushalte) en 12 OV-fietsen naast zo’n zelfde zuil aan het Moreelsepark (bij een uitgang van winkelcentrum Hoog Catharijne).

Huurlocaties met OV-fietsen op andere drukke punten dan NS-stations en P+R-terreinen zijn een langgekoesterde wens van de gemeente Utrecht. Eigenlijk wil de stad toegroeien naar een systeem met leenfietsen zoals de Franse Vélib in Parijs. “OV-fiets hoeft niet per se een relatie te hebben met het openbaar vervoer”, vertelt projectmanager Jan Greeven van de gemeente Utrecht. “Bij het Janskerkhof mikken we op bewoners van de binnenstad, studenten en uitgaanspubliek.” Gebruikers moeten wel lid zijn van OV-fiets. Ze kunnen voor 3,15 euro per 24 uur een OV-fiets huren door hun OV-chipkaart bij de zuil te houden.

Over drie maanden volgt de evaluatie. Greeven: “We kijken of gebruikers de prototypes van deze OV-fietspunten begrijpen, of er geen storingen zijn en of ze weergevoelig zijn. Daarna kunnen we eventueel een verbeterslag maken en meer OV-fietspunten aanbesteden.” Anders dan op alle andere huurlocaties staan de OV-fietsen buiten op straat.

NS en de fabrikanten Lock’n’Go en Ecosol hebben vier jaar geleden in Haarlem een proef gehouden met OV-fietsklemmen op straat. Gebruikers moesten nog hun pincode invoeren en vonden die klemmen net iets te ingewikkeld werken. 

De gemeente Utrecht en NS betalen allebei de helft van de nieuwe proef. De gemeente krijgt van Verder – een samenwerkingsverband van gemeenten, regio’s, provincie Utrecht en Rijkswaterstaat voor mobiliteit in Midden-Nederland – maximaal 1,5 ton voor de hele proef. Dat is voor ontwerp, begeleiding, vergunningen, prototypes, plaatsing, beheer en evaluatie.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook