Syntus vecht zich terug naar de top

Syntus vecht zich terug naar de top

door in rubriek OV-klantenbarometer
Reacties uitgeschakeld voor Syntus vecht zich terug naar de top

Syntus vecht zich terug naar de top, het slechtste vervoerbedrijf bestaat niet meer en de top-3 blijft ongewijzigd. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van OV-Klantenbarometer 2013 per vervoerder. Dit jaarlijkse onderzoek is uitgevoerd door bureau I&O Research in opdracht van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer.

OV-Magazine heeft de rapportcijfers per concessie laten omrekenen naar cijfers per vervoerder:

1 TCR 8,3
2 Aquabus 8,2
3 EBS 7,8
4 Syntus 7,5
RET 7,5
HTMBuzz 7,5
Hermes 7,5
Connexxion 7,5
Arriva/TCR 7,5
10 Qbuzz 7,4
Veolia 7,4
12 NS 7,3
GVB 7,3
HTM 7,2
GVU 7,1

 

Met afstand de beste vervoerders in de ogen van de reizigers blijven Taxi Centrale Renesse (Terschelling en Vlieland) en Aquabus (een samenwerkingsverband van vervoerder Arriva en rederij Doeksen in het vaargebied Rotterdam–Drechtsteden). Zij scoren als enige boven de 8. Het Israëlische EBS (Waterland) behoudt de derde plek met 0,2 punt meer dan een jaar eerder. Alle rapportcijfers zijn afgerond op een tiende punt.

De grootste winnaar is Syntus: van een 7,2 naar een 7,5. Oftewel van plek 14 naar 4. Andere stijgers zijn RET, Hermes en NS (regionale treinen). Zij stijgen 0,1 punt. Daarmee is de RET de beste stadsvervoerder; GVB en HTM scoren 0,2 en 0,3 punt lager. Nieuwkomer HTMBuzz (van HTM en Qbuzz in Haaglanden) komt binnen op een gedeelde vierde plaats. Van de grotere streekvervoerders doen Connexxion en Arriva het een fractie beter dan Qbuzz en Veolia.

Hekkensluiter én grootste daler is stadsvervoerder GVU: van een 7,5 naar een 7,1 (van plek 5 naar plek 15). Kennelijk heeft deze Connexxion-dochter er in het laatste jaar van de stadsconcessie Utrecht met de pet naar gegooid. Om die laatste plek hoeven we niet rouwig te zijn. GVU bestaat sinds december niet meer, de concessie is overgenomen door Qbuzz. De andere daler is HTM (tram en RandstadRail in Haaglanden): van een 7,3 naar 7,2. Vervoerders met niet-aanbestede concessies scoren over het algemeen slechter in de OV-Klantenbarometer.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook