Duitse regionale railmarkt groeit explosief

Duitse regionale railmarkt groeit explosief

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Duitse regionale railmarkt groeit explosief

Duitsland heeft de grootste regionale railmarkt van Europa: ruwweg een kwart van alle regionale treinreizigers. De afgelopen tien jaar is het aantal reizigerskilometers in regionale Duitse treinen met 34 procent gegroeid: van 38 naar 51 miljard per jaar. Daarmee is de Duitse regionale railmarkt in vervoeromvang drie keer zo groot als het hoofdrailnet van NS.

Deze cijfers komen uit het recente onderzoek Marktreport 2013 van het bureau BSL Transportation Consultants met het Bundesarbeitsgemeinschaft der Aufgabenträger des SPNV (de 27 overheden die in Duitsland het regionale railvervoer aansturen). Het regionale railvervoer is daar – net als in Nederland – onderhevig aan marktwerking en decentralisatie, sinds 1994.

Met 34 procent is de regionale trein in Duitsland de snelste groeier van alle vervoerwijzen, inclusief binnenlands vliegverkeer. Zo groeide de gewone trein 14 procent, de auto 5 procent en bleef de bus stabiel tussen 2002 en 2012. Het marktaandeel van de regionale trein groeide van 3,7 naar 4,6 procent van totale aantal reizigerskilometers. De onderzoekers verwachten dat het marktaandeel de komende vijftien jaar verder stijgt naar 7,5 procent.

Het aantal regionale treinkilometers is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd: van 49 miljoen in 2002 naar 159 miljoen in 2012. De gemiddelde bezetting steeg in die tien jaar met 21 procent: van 67 naar 81 reizigers per regionale trein. Het marktaandeel van Deutsche Bahn slonk weliswaar van 96 naar 85 procent, maar DB Regio blijft dominant. Veolia is de nummer 2 met een marktaandeel van 4 procent van de treinkilometers. Punt van zorg is dat de vele aanbestedingen weinig bieders trekken: gemiddeld twee of drie vervoerders.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook