Berlijn begint proef met Primove-bussen
dossier ZE2025

Berlijn begint proef met Primove-bussen

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Berlijn begint proef met Primove-bussen

De Berlijnse vervoerder BVG begint volgend jaar een proef met vijf bussen op basis van het Primove-systeem van Bombardier.

Duitslandnieuws meldt dat de bussen halverwege 2015 moeten gaan rijden tussen de stations Zoo en Südkreuz. De maatschappij heeft bij het ministerie van Verkeer een subsidieaanvraag ingediend, die nog wel goedgekeurd moet worden.

Primove werkt als ‘elektrische tandenborstel’
Primove is gebaseerd op het principe van inductie. BVG-hoofd Sigrid Nikutta vergelijkt in de Duitse krant Die Welt de werking van Primove met de werking van een elektrische tandenborstel. De elektrische energie wordt door middel van een magnetische koppeling doorgegeven tussen twee spoelen. De windingen van de primaire spoel zijn verlengd tot een lus, die in het wegdek ligt, waardoor een magnetisch veld wordt gecreëerd. De secundaire spoelen bevinden zich aan de onderzijde van de bus, waardoor de energie van het magnetisch veld wordt omgezet in elektriciteit, die de bus in beweging zet. Een oplaadtijd van zes minuten aan het begin- en eindpunt van de lijn zou voldoende moeten zijn voor een rit.

Eerder werden al proeven op kleinere schaal gedaan met een tram in Augsburg en bussen in Braunschweig en het Belgische Lommel. Hoeveel de proef in Berlijn gaat kosten, is nog niet bekend.

 

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook