Goedkoop naar Brussel? Boek een kaartje naar Parijs!

Goedkoop naar Brussel? Boek een kaartje naar Parijs!

Thalys biedt onnodig dure kaartjes aan naar Brussel, zo blijkt uit een steekproef op de website van Thalys. Een kaartje van Amsterdam naar de Belgische hoofdstad is namelijk vaak duurder dan naar Parijs. De kwestie komt vandaag aan de orde tijdens een overleg tussen Thalys en reizigersorganisaties.

Wie met de trein naar het buitenland wil, doet er goed aan er vroeg bij te zijn. Dan zijn de kaartjes namelijk het goedkoopst. Maar goedkoop is een rekbaar begrip en hangt kennelijk af van de bestemming. Zo kost een kaartje van Amsterdam naar Parijs bij Thalys op sommige tijdstippen 35 euro, terwijl een kaartje naar Brussel – 300 kilometer dichterbij – op precies dezelfde datum met precies dezelfde trein 69 euro kost. Een bijna dubbele prijs dus voor de helft van de afstand.

Steekproef
Uit een steekproef op de website van Thalys, bleek in 24 van de 28 gevallen een kaartje naar Brussel duurder dan een kaartje naar Parijs. We boekten tussen 2 en 3 maanden van tevoren. Het prijsverschil varieerde van 5 tot 34 euro. Thalys heeft sinds het Fyra-debacle praktisch het alleenrecht op een snelle verbinding tussen Amsterdam en Brussel.

Truc is toegestaan
Volgens Rian van der Borgt, die namens Rover ook vertegenwoordiging is in de EPF, is het voor reizigers gewoon toegestaan om een deel van de reis niet te maken. Het best boek je dus een ticket naar Parijs en stap je in Brussel uit. “Het enige waarvoor je moet uitkijken is dat je op de terugweg nog wel plek hebt. Want een Thalys kan op sommige momenten overboekt zijn, dus kan het gebeuren dat je plek al is ingenomen als je in Brussel de trein naar Amsterdam terug wil nemen.”

Amsterdam-Brussel
Amsterdam-Brussel
Een rit Amsterdam-Brussel met de vroege trein kost 69 euro...
Amsterdam-Parijs
Amsterdam-Parijs
... maar voor de helft rij je met precies dezelfde trein door naar Parijs. Of je stapt in Brussel uit.

‘Reizigers naar Parijs niet teleurstellen’
Thalys laat weten dat sinds oktober het passagiersaanbod op Amsterdam-Brussel enorm is toegenomen. “Tot die tijd hadden we bijna alleen maar te maken met reizigers naar Parijs. Dat is nu anders. Het kan nu voorkomen dat de verbinding naar Brussel erg vol zit. Daarom hebben we het aantal treinen op de verbinding naar Brussel ook verhoogd. Eind 2015 zullen we dat nog verder doen tot 14 treinen per dag.”, aldus woordvoerder Patricia Baars. De hoge prijs voor de passagiers die naar Brussel willen reizen, is dan ook met name bedoeld om reizigers naar Parijs – ‘onze primaire missie’ –  niet teleur te stellen. “Het is niet zo dat mensen altijd goedkoper uit zijn als ze van Amsterdam naar Parijs boeken.” Reizigers moeten dus vooral eerst kijken naar de treinen die alleen van Amsterdam naar Brussel rijden en niet verder, is de boodschap.

Op de agenda
Van der Borgt krijgt inmiddels signalen dat reizigers deze truc ook daadwerkelijk uitvoeren en zo hun zitplaats maar voor de helft gebruiken. Ook op ICE-verbindingen van Duitsland naar Brussel zou dit euvel zich voordoen.

Vandaag vergadert de EPF met Thalys, waarbij deze kwestie ook aan de orde komt.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Twan Laan
    22 mei 2014 om 13:25

    Op de foto is nog een ander typisch Thalys-fenomeen te zien. Het tweedeklaskaartje wordt aangeboden voor 69 euro (in rood), maar daaronder (in blauw) wordt zotezien een eersteklaskaartje aangeboden voor… 49 euro.

Lees ook