Syntus garandeert ouderen een zitplaats

Syntus garandeert ouderen een zitplaats

door in rubriek binnenland
Reacties uitgeschakeld voor Syntus garandeert ouderen een zitplaats

In de bussen van Syntus krijgen ouderen een gegarandeerde zitplaats als ze een 65 plus kaartje kopen. Voor zover bekend is Syntus de enige vervoerder die reizigers zo’n zitplaatsgarantie biedt.

“Veel ouderen maken zich zorgen over twee dingen”, zegt manager commercie Jeroen Suurmond van Syntus. “Hoe werkt de OV-chipkaart en kan ik wel zitten? Wij zeggen: leg één euro neer en u kunt altijd zitten. Dat geeft een enorme rust.”

Het 65 plus kaartje is voor 1 euro te koop in de bussen van Syntus Gelderland en Syntus Twente. Het is één uur na afstempeling geldig, inclusief eventuele overstappen. Op doordeweekse dagen is het na 9.00 uur geldig en in het weekend de hele dag.

De buschauffeur kan om legitimatie vragen om de leeftijd te checken. Het 65 plus kaartje is in elk geval te koop tot 1 januari 2015 en geldt niet in buurtbussen op de Veluwe en in Twente.

Na de ochtendspits heeft een bus meestal genoeg zitplekken. Suurmond: “Onze chauffeurs hebben we verzocht om bij het afrekenen even te kijken of er plek is en om andere passagiers te vragen op te staan als er géén plek is en de speciale stoelen voor mindervaliden en ouderen ook bezet zijn. Eigenlijk formaliseren we een ongeschreven regel. Tijdens mijn studie ben ik buschauffeur geweest bij de voormalige vervoerder Centraal Nederland. Daar was het motto: Kinderen, zie je ouderen staan, biedt hen dan je zitplaats aan.”

Mocht er in een volle bus onverhoopt geen reiziger willen opstaan, dan krijgen 65-plussers van de chauffeur een kaartje met informatie over de Syntus Klantenservice. Daar kunnen ze dan een klacht indienen en krijgen ze compensatie voor het ongemak en de moeite. Sinds de invoering van het 65 plus kaartje op 1 maart is dat niet voorgekomen.

Op www.gewoonvooreeneuro.nl vinden reizigers uitstapjes, extra voordeel en prijzen die ze kunnen winnen met hun 65 plus kaartje. Met deze extraatjes en de zitplaatsgarantie geldt het nieuwe 65 plus kaartje van Syntus als een goed voorbeeld van moderne ov-marketing, ook zonder de OV-chipkaart.

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en schrijft vakartikelen.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook