Zelfrijdende auto deelt een tik uit aan het ov
dossier Innovatie

Zelfrijdende auto deelt een tik uit aan het ov

door Arjen Dekker in rubriek artikel
1 reactie

Geen files of parkeerproblemen, werken terwijl je rijdt. Dat zijn de beste argumenten om het ov te gebruiken in plaats van de auto. Die pluspunten raakt het ov kwijt als de zelfrijdende auto zijn opwachting maakt. Toch is voor de ov-sector nog niet alles verloren.

Het ov staat bol van de innovaties. De beveiliging van het treinverkeer is geautomatiseerd, bussen hebben boordcomputers en apps laten weten waar en wanneer het ov rijdt. Deze fraaie innovaties hebben echter voor de passagier weinig veranderd. Zo reed er bijvoorbeeld in 1985 twee keer per uur een trein van Heerhugowaard naar Amsterdam Centraal. Tegenwoordig rijdt er nog steeds elk half uur een trein, maar die doet er vijf minuten langer over.

De meeste innovaties binnen het ov zijn ten goede gekomen aan de efficiëntie, zoals energiebesparing en verminderde personeelsinzet. Er zijn wel innovaties voor de passagier, zoals digitale reisinformatie en airconditioning, maar treinen rijden nog steeds met dezelfde snelheid als 30 jaar geleden. Deze stilstand in ontwikkeling heeft deels te maken met de concurrentie. De auto is namelijk niet wezenlijk veranderd sinds de bouw van het snelwegnet. Maar hier gaat verandering in komen. De grootste sprong voorwaarts sinds de uitvinding van de auto is

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook