Akkoord over station BleiZo

Akkoord over station BleiZo

Station BleiZo bij Zoetermeer komt er. Dat heeft staatssecretaris Mansveld in een brief aan de Kamer laten weten. Om de halte in de dienstregeling te laten passen, zijn wel extra maatregelen nodig.

Sinds 2007 wordt er al over gesproken, maar concreet werden de plannen niet voor een extra halte op de kruising van het hoofdrailnet, de A12 en de het verlengde Oosterheemtracé. Nu de regio echter het nodige geld op tafel heeft en NS bereid is om te stoppen op BleiZo, komt de halte er toch. Het is de bedoeling dat de halte in het uiterste oosten van Zoetermeer in 2018 opent.

Met de Sprinter Den Haag-Gouda die er vier keer per uur stopt, gratis parkeerplaatsen en een snelle overstap op Randstadrail 4 en bussen is het de bedoeling dat het een aantrekkelijke P+R-locatie wordt.

Extra spoor, op het hoofdrailnet althans, is in het plan niet nodig. De halte kan worden gerealiseerd door seinoptimalisatie tussen Den Haag en Gouda. Om genoeg ruimte te houden tussen Sprinter en Intercity moeten de Intercity’s een extra stop maken. Naar alle waarschijnlijkheid op station Zoetermeer.

Het Rijk stopt 12 miljoen euro in het realiseren van de halte, de rest komt van de regio Haaglanden en de gemeenten Zoetermeer en Lansingerland. Voor de exploitatie betaalt Haaglanden jaarlijks 5,5 miljoen euro aan NS.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

2 reacties

 1. Robert Jan Roos
  20 juni 2014 om 22:00

  Goed dat deze RandstadRail lijn nu ook op het hoofdrailnet wordt aangesloten. Lees dat het kan door alleen seinoptimalisatie te realiseren. Iets verder op staat dat de intercity ook een extra stop moet gaan maken, waarschijnlijk Zoetermeer. Ik neem aan dat het of seinoptimalisatie of een extra stop is en dat er gekozen is voor seinoptimalisatie zodat de intercityreiziger er niet nog langer over gaat doen want een intercity die ca. elke 15 minuten stopt is niet meer dan een (langzame) sneltrein.

  • Vincent Wever
   Vincent Wever
   21 juni 2014 om 12:55

   Nee, het is en en. De seinen worden geoptimaliseerd en de ic maakt een extra stop. Zonder die maatregelen zijn er passeersporen nodig.

Lees ook