Bestuurslid Rover knapt station Deurne op

Bestuurslid Rover knapt station Deurne op

Het station van Deurne wordt een parkachtige omgeving waar het heerlijk toeven is. Dat is althans de inzet Michel Lintermans, landelijk bestuurslid van Rover en inwoner van Deurne. Hij is inmiddels een jaar bezig om bedrijven en maatschappelijke organisaties te mobiliseren om het station in de Brabantse Peel te verfraaien.

De omgeving van Deurne is prachtig, maar het NS-station is grijs en somber. Dat was Lintermans al langer een doorn in het oog. Op reis in binnen- en buitenland zag hij hoe je met simpele middelen een station tot een prettige verblijfsplek maakt. Engeland kent het fenomeen Community Rail; een regionaal samenwerkingsverband dat een spoorlijn of een station adopteert en verfraait. Michel Lintermans moest in Deurne de kar vooral zelf trekken.

Lintermans: “In een gebied waar het prettig toeven is voelen mensen zich veilig. Als het er netjes en verzorgd uitziet is er ook minder vandalisme. Dan zijn gemeente, NS en ProRail ook minder geld kwijt aan reparatie en toezicht. Het creëren van een mooiere omgeving verbindt de mensen. En het is een visitekaartje voor Deurne, goed dus voor detailhandel en toerisme.”

Inmiddels heeft Lintermans samen met imkers weidebloemen ingezaaid langs het spoor, op kosten van het Waterschap. “Bloemen en planten in de omgeving zijn belangrijk voor bijen, vlinders en vogels. Zo maken we van de spoorzone als het ware een groene loper door Deurne.” Op de glazen geluidswal bij het station komen stickers van dieren uit de Peel.

Samen met een student aan de Groene Campus, Teun Hoeks, maakte Lintermans een ontwerp voor de vergroening van het station. Op perron 2-3 komen plantenbakken te staan met een brede rand eromheen waar mensen op kunnen zitten. Het wordt er nog aangenamer als NS wifi installeert op het station.


Station Deurne.

Perrons station Deventer.

Afvalbakken op station Eindhoven.

Op het elektriciteitshuisje komt een foto van het oude station.

Elektrciteitshuisje op station Den Dolder.

Ontwerp voor groen voorplein station Deurne.

Nog deze zomer krijgt station Deurne een atertappunt.

Op de daken van het stationsgebouw en de wachtruimten komt wat Lintermans betreft sedum. Dat isoleert en is duurzaam. Mogelijk komen er ook zonnepanelen, zodat het station in de eigen energiebehoefte kan voorzien. Philips is bereid gevonden om de tl-bakken te vervangen door zuinige led-verlichting. Daarmee zou Deurne na station Eindhoven Strijp S het tweede proefstation worden.

Deze zomer nog realiseren ProRail en Brabant Water een watertappunt op het station, zodat reizigers hun waterflesje gratis kunnen vullen. Het grijze elektriciteitshuisje naast de fietsenstalling krijgt een foto van het oude station van Deurne op de zijgevel. De inspiratie deed Lintermans op bij station Den Dolder, waar een ‘groen’ huisje op het perron staat.

De afvalbakken op het station worden bekleed met tekeningen van Deurne, die worden gemaakt door verstandelijk gehandicapten via de Stichting Beeldend Schoon. Zij hebben hetzelfde al eens gedaan op station Eindhoven.
Ergens op het station zou Lintermans een boekenzwerfkast willen neerzetten. Een kast waar mensen boeken kunnen uithalen en inzetten. “Dan heb je wat te lezen onderweg.”

Op de gevel van het station komt een foto van het dorpsplein van Deurne met de tekst van Het Dorp van Wim Sonneveld/Friso Wiegersma. Het stationplein wordt heringericht. De gemeente gaat het autoverkeer omleiden en er komt een Kiss+Ride-strook. Het plein krijgt nieuwe bestrating en natuurstenen randen rond de bomen.

De opknapbeurt van het station betaalt Lintermans van subsidie, sponsoring en giften van bewoners, bedrijven en instellingen. Met de opbrengst van advertenties op de stoep, ‘clean advertising’, kunnen nieuwe ideeën worden verwezenlijkt.
Bij het project zijn ongeveer 30 partijen betrokken. Over de kosten laat Michel Lintermans zich niet uit. “Belangrijker is wat het oplevert: een mooier, gezelliger en veiliger station.”

Constant Stroecken

Over Constant

Constant Stroecken was hoofdredacteur van OV-Magazine tot augustus 2019.

Eén reactie

  1. José Vossen
    27 juni 2014 om 18:56

    Wat een geweldig plan voor station Deurne; je zou willen dat er meer van zulke initiatieven komen in Nederland, b.v. in Almere waar alles steen en staal is.

Lees ook