Monorail met zweefcabines in Tel Aviv
dossier Innovatie

Monorail met zweefcabines in Tel Aviv

Op eigen terrein in Tel Aviv bouwt Aerospace Industries samen met SkyTran uit Californië een monorail op basis van zweeftechniek. De testbaan van 500 meter moet eind 2015 klaar zijn.

Aan de monorail komen tweepersoons lichtgewicht cabines te hangen die zich via magnetische zweeftechniek voortbewegen. Aanvankelijk wordt de snelheid 70 kilometer per uur, maar volgens CEO Jerry Saunders van SkyTran kunnen de capsules uieindelijk een snelheid bereiken van 240 kilometer per uur. Zijn droom is een netwerk van SkyTran-lijnen in het drukke Tel Aviv. Passagiers kunnen dan via hun smartphone een capsule laten komen die hen naar de gewenste bestemming brengt.

SkyTran is een voorbeeld van Personal Rapid Transit. In een PRT-systeem kunnen gebruikers voertuigen bestellen en zelf de bestemming bepalen. SkyTran, gevestigd op het Nasa-onderzoekspark in California, maakt gebruik van een ‘inductierail’ op palen. De elektronische aandrijving zit in de rail en de magneten in de voertuigen. SkyTran heeft plannen voor netwerken in diverse landen, maar richt zich eerst op een succesvolle proef in Israel.

Eén reactie

  1. Monorail met zweefcabines in Tel Aviv | OV-Magazine | JJAdvies
    12 augustus 2014 om 20:08

    […] Monorail met zweefcabines in Tel Aviv | OV-Magazine. […]

Lees ook