Nieuwe Haagse tram komt deze maand

Nieuwe Haagse tram komt deze maand

door Eduard de Jong in rubriek Haaglanden
1 reactie

De eerste Avenio-tram voor HTM komt nog deze maand vanuit de fabriek in Wenen naar Den Haag. In München is de Avenio nog niet toegelaten voor passagiers.

Hoewel HTM het eerste vervoerbedrijf was dat de Avenio bestelde, heeft Siemens acht trams van dit type al vanaf november 2013 geleverd aan het vervoerbedrijf van München. De eenrichtingtrams zijn nog niet in de reizigersdienst ingezet wegens toelatingsproblemen. HTM presenteert de nieuwe tram op 5 juli aan het publiek tijdens de viering van 150 jaar tram in Den Haag. Als de proefnemingen succesvol verlopen, gaat de Avenio eind dit jaar op tramlijn 11 rijden tussen Den Haag Hollands Spoor en Scheveningen Haven-Strand.

Siemens Avenio1200Siemens presenteerde de Avenio eind mei aan de Haagse (ex-)wethouder Peter Smit op de testbaan in het Duitse Wildenrath. De tram krijgt de rode kleur van R-net. In tegenstelling tot de huidige stadstram is de Avenio een tweerichtingtram, met één enkele en vier dubbele deuren aan beide zijden en met een bestuurderscabine aan beide uiteinden. Om te keren op het eindpunt zijn dan geen keerlussen meer nodig. De tram heeft over de volle lengte van 35 meter een 35 centimeter lage vloer.

Het belangrijkste verschil met de huidige GTL 8-tram is dat de Avenio 20 centimeter breder is: 2,55 meter. Dat maakt tweemaal twee zitplaatsen op een rij mogelijk. Wel moesten in Den Haag tramsporen verder uit elkaar worden gelegd, de bovenleidingmasten verplaatst en de tramhaltes aangepast. In de tramremises worden technische installaties vernieuwd voor het onderhoud aan de Avenio. Deze kosten komen bovenop de aanschafprijs van 155 miljoen euro voor de 60 Avenio’s.

Het ontwerp van de Avenio is een vervolg op de weinig succesvolle Combino, die onder andere aan Amsterdam is geleverd. De Avenio vertoont gelijkenissen met de Combino Plus, die Siemens heeft verkocht aan het Portugese Almada (bij Lissabon) en aan Boedapest. De tram bestaat uit vier rijtuigen die door drie geledingen met elkaar zijn verbonden. Het voertuig staat op vier draaistellen, waarvan er drie zijn gemotoriseerd. Daardoor kan de tram hellingen nemen met een stijgingsgraad van 8 procent. Spiegels en een elektrische trambel ontbreken. De Avenio is voorzien van vier videocamera’s en het opgenomen geluid van de bel komt uit een luidspreker.

Eén reactie

  1. Nieuwe Haagse trams mogen in Duitsland nog niet rijden » Den Haag FM
    2 juli 2014 om 18:15

    […] De eerste nieuwe Avenio-tram voor de HTM komt deze week vanuit de fabriek in Wenen naar Den Haag. Opvallend genoeg mag de tram in Duitsland nog niet de rails op, meldt de website OV-Magazine. […]

Lees ook