Ook Spanje gooit railnetwerk open

Ook Spanje gooit railnetwerk open

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Ook Spanje gooit railnetwerk open

De Spaanse nationale spoorwegmaatschappij Renfe raakt haar monopolie op het langeafstandsverkeer voor passagiers per spoor kwijt. Dat heeft de Spaanse regering gisteren besloten.

In plaats daarvan gaat de exploitatie van het Levante-netwerk, het HSL-netwerk tussen Madrid, Valencia en Alicante, voor zeven jaar naar de beste bieder. Daarbij worden vooraf geen voorwaarden gesteld aan prijs en serviceniveau. De winnaar least de treinen in eerste instantie nog van Renfe. Na zeven jaar is de exploitant vrij om eigen materieel te kiezen.

Zeker zeven aanbieders hebben al interesse getoond om HSL-diensten in Spanje te gaan aanbieden, meldt de Spaanse krant ABC. Het aantal passagiers op het netwerk nam vorig jaar toe met 20 procent. De Spaanse regering wil het spoornetwerk stap voor stap openstellen voor concurrentie, om zo betere service, lagere prijzen en nieuwe businessmodellen die beter tegemoet komen aan de wensen van de reiziger te stimuleren. Spanje is het negende land in Europa dat haar netwerk in meer of mindere mate openstelt voor andere aanbieders als het gaat om langeafstandsverkeer.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook