Schmeink: ov-sector stelletje ouwe wijven

Schmeink: ov-sector stelletje ouwe wijven

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Schmeink: ov-sector stelletje ouwe wijven

“De ov-sector is net een stel ouwe wijven. Vervoerders zitten naar elkaar te wijzen en vormen geen eenheid. Wij moeten als branche een keer leren samenwerken.” Dat zegt de nieuwe topman Bart Schmeink van Connexxion. 

Schmeink licht zijn mening komende donderdag toe op de Dag van de Rail.

Door de sector loopt een scheidslijn tussen vervoerders in handen van Nederlandse overheden (NS, GVB, HTM, RET) en vervoerders van buitenaf (Arriva, Connexxion, Syntus, Veolia). De laatste vier hebben zich eind 2008 verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN). De brave branchevereniging Mobis van de andere vervoerders klapte toen uit elkaar. Een heikel punt is altijd de dominante positie van NS in de ov-sector.

“De FMN had de reputatie NS te bashen, maar de laatste tijd is de toon anders”, vindt Schmeink. “We zijn op alle niveaus in gesprek. De komst van Timo Huges bij NS heeft bijgedragen aan dat klimaat. NS heeft een machtspositie opgebouwd om de hele keten te controleren onder het motto: als wij het niet doen, dan wordt het voor ons gedaan. Je ziet dat nu veranderen. Als NS vanuit partnerschap wil opereren, dan kun je die uitgestoken hand niet afslaan. Een vervolgstap is dan een nieuwe branchevereniging met duidelijke spelregels.”

“De Association of Train Operating Companies (ATOC) is een mooi voorbeeld”, zegt Schmeink. Die bestaat al ruim 20 jaar. “Alle railvervoerders in Engeland zijn verplicht lid van de ATOC. Zo’n nieuwe branchevereniging van alle vervoerders in Nederland kan dan – in plaats van bijvoorbeeld het Nationaal Openbaar-Vervoerberaad – kwesties rond de OV-chipkaart, Translink Systems, 9292 en open data regelen. Als dat te traag gaat, moet de directeur kunnen zeggen: “Nu is het afgelopen met het gezeik, we brengen het in stemming.” De partijen in dit polderland hebben nu te veel uitwegen om er met opgestoken middelvinger even tussenuit te kunnen knijpen als hen dat op korte termijn beter uitkomt. Daar moeten we vanaf.”

Marc Maartens

Over Marc

Marc Maartens is adviseur-publicist op het vlak van verkeer en vervoer. Hij geeft adviezen, leidt bijeenkomsten, verzorgt colleges, draait mee in projecten en bekwaamt zich als toezichthouder nieuwe stijl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook