Casablanca ziet plots af van metro en kiest voor tram

Casablanca ziet plots af van metro en kiest voor tram

door Eduard de Jong in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor Casablanca ziet plots af van metro en kiest voor tram

De aanleg van een 15 kilometer lange bovengrondse metrolijn in Casablanca gaat niet door vanwege fors gestegen kosten. Het geld gaat nu naar uitbreiding van het tramnet.

Burgemeester Mohammed Sajid van Casablanca besloot het metroproject op 30 juni onverwachts te annuleren. Een week eerder nog waren de laatste voorbereidingen afgerond voor de aanbesteding van de bouw. De afgeschoten metrolijn zou deel uitmaken van een ov-netwerk met een lengte van 157 kilometer in Casablanca, die met ruim 3 miljoen inwoners de grootste stad is van Marokko.

Casablanca-2Het vervoerplan uit 2007 voorziet naast de metrolijn in vier tramlijnen van in totaal 80 kilometer en een regionale spoorlijn van 62 kilometer. Voor de realisatie van dit ov-net is bijna anderhalf miljard euro uitgetrokken. Het aandeel van het ov in de stedelijke verplaatsingen moet omhoog van 13 procent in 2004 naar 21 procent in 2020. De geschrapte metroverbinding – die dagelijks 400.000 reizigers moest vervoeren – zou 1,1 miljard euro gaan kosten. Voor de overige ov-lijnen blijft dan te weinig over.

De op een viaduct te bouwen metrolijn zou inpassingsproblemen veroorzaken in de stad. Ook lagen langdurige onteigeningsprocedures in het verschiet. Nadat de minister van binnenlandse zaken niet bereid bleek meer geld te investeren,

U moet ingelogd zijn om dit artikel te kunnen lezen. Login

Lees ook