Franse senaat stemt in met spoorweghervorming

Franse senaat stemt in met spoorweghervorming

De Senaat in Frankrijk is akkoord met een spoorweghervorming die uiteindelijk concurrentie op het Franse spoor mogelijk moet maken en de schuldenlast van SNCF moet inperken. Eerder ging de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, al akkoord.

De plannen voorzien in een fusie van RFF – officieel de beheerder van het Franse spoorwegnet – met SNCF Infra, die met 51.000 medewerkers het Franse spoorwegnet onderhoudt, en bij wie RFF tot nu toe bij wet verplicht was al het onderhoudswerk uit te besteden. Ook de verkeersleiding van SNCF wgaat op in de nieuwe tak, SNCF Reseau, die een dochter van holdingmaatschappij SNCF wordt. De andere dochter wordt SNCF Mobilités en gaat de treindiensten uitvoeren.

De nieuwe wet moet meer tegemoet komen aan Europese richtlijnen en moet de schuld van SNCF, inmiddels 44 miljard euro, niet verder laten groeien. Met de plannen wordt op termijn – in 2022 – concurrentie op het Franse spoor mogelijk. Toezichthouder ARAF krijgt in de wet een grotere rol en meer mogelijkheden om in te grijpen.

De president moet nog wel zijn handtekening zetten, maar het is de bedoeling dat de wet met ingang van 2015 ingaat. De plannen zorgden voor hevig protest bij het spoorwegpersoneel dat vorige maand bijna twee weken staakte.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Eén reactie

  1. Jan Zaaijer
    20 juli 2014 om 14:42

    Een stap vooruit. Jammer dat er nog een overkoepelende holding boven het vervoer en de infrastructuur blijft. Zo blijft er een bevoorrechte positie van SNCF, waar anderen geen zicht op hebben. Invoering van een open markt van spoorvervoer gaat erg langzaam

Lees ook