dossier Innovatie

Helsinki: autobezit over tien jaar overbodig

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Helsinki: autobezit over tien jaar overbodig

De Finse hoofdstad Helsinki streeft met een aantal innovatieve maatregelen naar een stad, waarin autobezit niets meer toevoegt, zonder daarbij vrijheid in mobiliteit in te leveren.

De stad wil dat onder meer bereiken door het ontwikkelen van een speciale mobiliteitsapp. Daarop geef je je plaats van vertrek en bestemming in en eventueel wat andere voorwaarden. De app kijkt dan op welke manier je het best kan reizen. Betalen gaat via één platform, onafhankelijk van de modaliteit of de aanbieder die je kiest. Wel kan je als gebruiker kiezen bij wie je een bundel inkoopt; vergelijkbaar met telefoonaanbieders. Eenzelfde visie zette Auke Huisman van Humanis Consulting Group ook al eens uiteen in OV-Magazine.

Een eerste stap heeft Helsinki inmiddels gemaakt met het innovatieve belbussysteem Kutsuplus. Via een app op je smartphone geef je aan van waar naar waar je wil reizen en of je de rit wil delen of niet. Op basis van een algoritme wordt dan de meest efficiënte route berekend, zonder dat er een centralist aan te pas komt. Een kaartje is duurder dan de bus, maar weer goedkoper dan een reguliere taxi.

Doel is dat inwoners van Helsinki het bezitten van een auto volledig overbodig gaan vinden. Dat wil niet zeggen dat de auto helemaal verdwijnt uit de Finse hoofdstad; veel inwoners zullen ook over tien jaar nog afhankelijk zijn van een auto om naar hun zomerverblijf op het platteland te reizen. Dat soort ritjes zijn echter uitzondering en kunnen ook bijvoorbeeld met huur- of deelauto gemaakt worden. Voor alle overige reizen moet het ov-syteem, deelfietsen en slimme softwareoplossingen zorgen.

 

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook