NS start aanbesteding nieuwe Intercity’s

NS start aanbesteding nieuwe Intercity’s

NS is gestart met de aanbesteding van de volgende generatie Intercity’s. Opvallend: het is niet langer het officieel in Dublin gevestigde NS Financial Services die de aanbesteding doet, maar het Nederlandse NS Lease BV, gevestigd in Utrecht.

Met de aanbesteding zijn 30.000 zitplaatsen gemoeid, eventueel op termijn uit te breiden naar 80.000. Het nieuwe materieel, dat NS Inter City Next Generation (ICNG) noemt, moet een dienstsnelheid krijgen van 200 kilometer per uur en zowel geschikt zijn voor het hoofdrailnet als de HSL-Zuid. Daarom moet het materieel ook bicourant worden voor 1500 V en 25 kV en uitgerust zijn met zowel ATB als Ertms.

NS wil de eerste treinen in 2020 geleverd hebben hebben, en ze daadwerkelijk inzetten in 2021, aldus een woordvoerder. Op termijn een omschakeling van 1500 Volt naar 3000 Volt is een optie, stelt NS, net als een vervolgorder voor grensoverschrijdend materieel.

Opvallend genoeg is de tender uitgeschreven door NS Lease, een BV gevestigd in Utrecht. Tot nu toe had NS al haar treinen ondergebracht bij NS Financial Services, een limited gevestigd in Dublin. Dit leverde de spoorwegen een flink belastingvoordeel op, wat leidde tot grote politieke verontwaardiging.

Een woordvoerder laat weten dat ‘gelet op de gesprekken die NS heeft met de aandeelhouder [het ministerie van Financiën, red.] inzake de activiteiten van NS FSC, gekozen is voor NS Lease’. NS Lease bestaat sinds juni 2013 en heette voorheen NS Projecten.

Vincent Wever

Over Vincent

Vincent Wever (hoofdredacteur OV-Magazine tussen jan. 2017 en juli 2018) is adviseur en publicist op het gebied van duurzame mobiliteit.

4 reacties

 1. Daniel P De Ruysscher
  25 juli 2014 om 14:46

  Geweldig nieuws!!

 2. André
  29 juli 2014 om 15:16

  Begrijp ik dan goed dat nu de intercity’s duurder worden doordat de fiscale voordelen vervallen?

  • Vincent Wever
   Vincent Wever
   29 juli 2014 om 15:52

   Er moet waarschijnlijk meer belasting betaald worden aan het ministerie van Financiën. Dat betekent dat NS minder winst zal maken en dus minder dividend zal uitkeren aan de enig aandeelhouder, het ministerie van Financiën.

  • Vincent Wever
   Vincent Wever
   29 juli 2014 om 16:17

   Aanvullend hierop citeer ik een brief aan de Kamer van 14 november j.l.: “Staatsdeelnemingen dragen vennootschapsbelasting en dividend af aan de Staat. Door de dochter in Ierland ontvangt de Staat minder vennootschapsbelasting maar meer dividend. Verhuizen van de dochter naar Nederland levert meer vennootschapsbelasting op en minder dividend. Hiermee is rekening gehouden bij de berekening van het antwoord op de tweede vraag van de heren Omtzigt en Klaver. Per € 100 miljoen aan winst loopt de Staat der Nederlanden naar schatting circa € 8 miljoen aan inkomsten mis. Over het boekjaar 2012 realiseerde de NS een winst van € 264 mln, naar schatting ontving de Staat daardoor € 21 mln. minder inkomsten.”

   http://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vjeqisihktzx

Lees ook